Raimonds Vējonis
Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācija sniedz nozīmīgu atbalstu reformu īstenošanai Latvijā
Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien, 2018. gada 9. aprīlī, Parīzē tikās ar Ekonomiskās attīstības sadarbības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāru Anhelu Guriju (Angel Gurría).

Tikšanās laikā Valsts prezidents uzsvēra, ka OECD analīze un sniegtās rekomendācijas nodokļu, izglītības, veselības, produktivitātes, nevienlīdzības mazināšanas, kā arī citās jomās ir būtisks atbalsts reformu īstenošanai Latvijā. Īpaši jāatzīmē OECD ieguldījums veselības aprūpes finansēšanas modeļa, kā arī optimāla vispārējās izglītības iestāžu tīkla veidošanā.

“Jau iestāšanās OECD sarunu laikā Latvija veica vairākus uzlabojumus valsts uzņēmumu pārvaldībā, korupcijas apkarošanas, kā arī finanšu sektora caurspīdīguma un risku mazināšanas jomā. Esmu gandarīts, ka pašlaik Latvija ir ieviesusi visus uzlabojumus, par kuriem bija panākta vienošanās iestāšanās sarunu laikā, ” atzīmēja Raimonds Vējonis.

Pārrunājot Latvijas rīcību un plānus banku sektora risku mazināšanas jomā, Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvijas finanšu sektora sakārtošana ir gan Latvijas, gan tās partneru interesēs. Lai panāktu caurspīdīgu banku darbību un novērstu naudas atmazgāšanas riskus, Latvijas institūcijas rīkojas strauji un izlēmīgi. Latvijas iestāšanās OECD sarunu laikā pieņemtie lēmumi palīdzēja Latvijai īsā laikā ievērojami mazināt nerezidentu depozītu apjomu, kā arī uzlabot finanšu sektora pārraudzību, tādējādi paātrinot virzību banku sektora sakārtošanas jomā.

OECD ir globāli atzīts ekspertīzes centrs, kas dalībvalstu pārstāvjiem dod iespēju efektīvi risināt tām saistošos jautājumus virknē nozaru. Dēvēts arī par ‘labākās prakses klubu’, OECD apvieno 34 dalībvalstis, kas kopumā veido 80% no globālās ekonomikas.