Raimonds Vējonis
Ēnu dienas laikā jaunieši no visas Latvijas iepazīst Valsts prezidenta ikdienas darbu
2019. gada 13. februārī 13 jauniešiem no dažādām Latvijas vietām “Ēnu diena” laikā bija iespēja iepazīt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa darba dienu Rīgas pilī.

Darba dienas sākumā jaunieši iepazinās ar Valsts prezidenta ikdienas darbu, kā arī katram no klātesošajiem bija iespēja pastāstīt par savām nākotnes izvēlēm un plāniem izglītības un profesijas jomā.

Savukārt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās laikā ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu skolēni – gan Valsts prezidenta, gan Ministru prezidenta ēnas varēja sekot līdzi tikšanās norisei, kurā abas amatpersonas pārrunāja šī brīža valdības aktualitātes.

Pēc tikšanās ēnas piedalījās preses konferencē, kur mediju pārstāvji tika iepazīstināti ar tikšanās laikā pārrunāto. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijai ilgtermiņā ir būtiski veidot bezdeficīta budžetu, jo pasaules ekonomika attīstās viļņveidīgi un Latvijai ir jābūt gatavai arī situācijai, kad ekonomikas izaugsme vairs nenorisināsies tik strauji kā līdz šim. “Tieši šādu izaicinājumu pārvarēšanai mums jau savlaicīgi ir jāveido iekšējās finanšu rezerves jeb uzkrājums”, norādīja Raimonds Vējonis.

Trešdienas tikšanās laikā Valsts prezidents un Ministru prezidents pārrunāja arī ar Brexit saistītās aktualitātes. Valsts prezidents atzīmēja, ka valdībai ir jāstrādā pie jautājumiem, kas skar ne tikai Lielbritānijas pilsoņu un uzņēmumu turpmākās nākotnes attiecības ar Latviju, bet arī jārod risinājumi, kā sniegt atbalstu mūsu valsts piederīgajiem brīdī, kad Lielbritānija būs izstājusies no Eiropas Savienības. “ Situācijā, ja Brexit tomēr notiks bez vienošanās starp Apvienoto Karalisti un Eiropas Savienību, Latvijas institūcijām jābūt gatavām jaunām situācijām, kas skar, piemēram, robežkontroli, muitu un nodokļu piemērošanu,” atzīmēja Valsts prezidents.

Ēnu dienai turpinoties, ēnām bija iespēja piedalīties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Nacionālo bruņoto spēku komandiera Leonīda Kalniņa tikšanā, kuras laikā amatpersonas pārrunāja aktualitātes Latvijas armijā un kopā ar ēnām diskutēja par jauniešu lomu valsts aizsardzības sistēmā.

Valsts prezidentu šogad ēnoja  6. līdz 12. klases jaunieši no Alūksnes, Cēsīm, Madonas, Preiļiem, Rīgas, Salacgrīvas, Saldus un Valmieras.

Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju.