Valdis Zatlers
Otrdien, 25.maijā, Rīgas pilī notiks svinīgs pasākums, kura laikā miera veicināšanas projekta ietvaros Valsts prezidentam Valdim Zatleram tiks pasniegts Latvijai dāvinātais Hirosimas Miera akmens.

 

Līdz šim Hirosimas Miera asociācijas pārstāvji Miera akmeni dāvinājuši jau vairāk nekā 100 valstu un valdību vadītājiem, bet tas vēl nebija pasniegts nevienai no Baltijas valstīm.

 

Miera akmens ir granīta plāksne, viens no tramvaja sliežu bruģakmeņiem, kas atradās pie 1945.gada augustā Hirosimā notikušā atomsprādziena epicentra. Dažus gadus pēc bombardēšanas Hirosimas iedzīvotāji nolēma izmantot aptuveni 200 akmeņus globālās miera misijas īstenošanai. Uz akmens izkalts dievietes attēls lūgšanā un uzraksts  „No Hirosimas” („From Hiroshima”).

 

Latvijai dāvināmais Hirosimas Miera akmens ir piestiprināts Latvijas laukakmenim un pagaidām tiks izvietots Rīgas pils dārzā, lai vēlāk, kad noslēgsies „Likteņdārza” iekārtošanas darbi, to uzstādītu šinī piemiņas vietā. Valdis Zatlers ir arī projekta „Likteņdārzs” patrons.

 

Pasākumā piedalīsies Valsts prezidents, Hirosimas Miera akmens asociācijas pārstāvji, Latvijas kultūras ministrs, Japānas vēstnieks Latvijā, „Kokneses fonda” padomes pārstāvji, Japānas viešņas, ģērbtas tradicionālajā tērpā – kimono.

 

Miera akmens dāvināšanas akciju īsteno Hirosimas Miera akmens asociācija. Tā dibināta 1991.gada maijā, lai veicinātu miera apziņu pasaulē, dāvinot Miera akmeni ikvienas pasaules valsts vai valdības vadītājam. Japānas ziņu aģentūra „Kyodo News” darbojas Hirosimas Miera akmens asociācijas sekretāra lomā kopš tās dibināšanas pirms 19 gadiem.

 

1945.gada 6.augustā Japānas pilsētā Hirosimā atombumbas sprādzienā tika nogalināti simti tūkstošu cilvēku, tādēļ tā tiek uzskatīta par vienu no cilvēces lielākajām traģēdijām.