Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidenta Egila Levita uzruna piektajā Trīs jūru iniciatīvas galotņu sanāksmē

Dārgie draugi!

Sveicu jūs no Latvijas – valsts pie Baltijas jūras, vienas no trim jūrām šajā iniciatīvā.

Šī gada Trīs jūru iniciatīvas galotņu sanāksmē apliecināsim mūsu kopējo apņemšanos nodrošināt labākus reģionālos savienojumus savā starpā. Veidosim labākus enerģētisko, transporta un digitālo sistēmu savienojumus. Īsumā ieskicēšu Latvijas skatījumu uz šo programmu.

Vērtēšanai iesniegtie Latvijas projektu pieteikumi izriet no šādiem principiem. Pirmkārt, atjaunojamo resursu izmantošana enerģētikā ir Latvijas prioritāte. Gan tādēļ, lai palīdzētu sasniegt vēlamos klimata pārmaiņu rādītājus, gan garantētu nepārtrauktu mūsu reģiona energoapgādi.

Otrkārt, mums ir ārkārtīgi svarīgi uzbūvēt dzelzceļa koridoru, kas savienotu Baltijas valstis ar Rietumeiropu. 20. gadsimta 20. gados latviešiem bija iespēja Rīgas Centrālajā stacijā iekāpt Ziemeļu ekspreša kupejas vagonā un pēc 15 stundām izkāpt no tā jau Berlīnē. Ir pagājuši simt gadu, un “Rail Baltica” projektam ir jākļūst par ātrvilcienu satiksmes maršrutu, kas no Rietumeiropas iesniegsies Baltijas valstīs un iespējams galarezultātā arī līdz tālajiem ziemeļiem.

Treškārt, mēs sevi nākotnē saredzam kā valsti, kurai ir augsti sasniegumi 5G un mākslīgā intelekta tehnoloģiju izmantošanā, kas ļauj mums efektīvāk iedzīvināt eiroatlantiskajā telpā koptās vērtības.

Draugi!

Latvijai Trīs jūru iniciatīva ir veids, kā, cita starpā, stiprināt transatlantiskās saites. Mēs uzskatām, ka bez pastāvīgas mūsu partneru – Amerikas Savienoto Valstu, Vācijas un Eiropas Komisijas – iesaistes Trīs jūru iniciatīva nebūs tik veiksmīga.

Apņēmība apvienojumā ar izdomu, skaidru skatījumu un atbildīgu attieksmi ir tas, kas mums nepieciešams, lai Trīs jūru iniciatīva pārtaptu no plāna īstenībā. Programmā paredzētie projekti ļaus katrai valstij un reģionam kopumā kļūt stabilākam un konkurētspējīgākam.

Trīs jūru iniciatīva ir iedarbīgs instruments, kas mums ir dots. Izmantosim to pēc iespējas labāk! Panākto varēsim vērtēt jau nākamajā galotņu sanāksmē 2021. gadā Bulgārijā.

Paldies!

19.10.2020. Valsts prezidents Egils Levits piedalās piektajā Trīs jūru iniciatīvas galotņu sanāksmē

Valsts prezidents Trīs jūru galotņu sanāksmē uzsvērs infrastruktūras vajadzības Baltijas reģionā