Raimonds Vējonis
Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojums presei pēc tikšanās ar Īrijas prezidentu Maiklu Higinsu
Man ir patiess prieks uzņemt Latvijā Īrijas prezidentu Maiklu Higinsu un Sabinu Higinsas kundzi. Šī vizīte simbolizē Latvijas un Īrijas ciešo draudzību un mūsu labās attiecības. Tas ir īpašs pagodinājums šajā gadā, kad Latvija svin savu simtgadi. Latvijas iedzīvotāji augstu novērtē jūsu personisko klātbūtni mums tik svarīgajā gadā.

Šodien mums bija ļoti aktīva saruna par Latvijas un Īrijas attiecībām. Sarunas laikā mums bija iespēja pārrunāt ne tikai divpusējās attiecības un sadarbību, bet arī iezīmēt mūsu valstu attiecību attīstību nākotnē.

Tā kā mēs dzīvojam dinamiskā laikā, tad neapšaubāmi svarīga sarunu tēma bija Eiropas Savienība, Eiropas Savienības nākotne un dažādi starptautiskās dienas kārtības jautājumi.

Viens no būtiskākajiem sarunas aspektiem, kam pieskārāmies, bija latviešu diasporas Īrijā jautājums. Gan Latvija, gan Īrija augstu novērtē Īrijā dzīvojošo un strādājošo latviešu devumu abu valstu ekonomikām un ciešu personisko kontaktu veidošanā starp mūsu cilvēkiem.

Šī gada jūlijā Latvijā notiks Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki. Tajos piedalīsies arī daudzi tautieši no Īrijas, lai būtu neatņemama Latvijas simtgades svinību sastāvdaļa, apliecinot, ka pat esot prom no Latvijas, viņi neaizmirst latviešu kultūras tradīcijas.

Tikšanās laikā es uzsvēru, ka vēlamies, lai mūsu tautieši atgrieztos Latvijā. Šī ir joma, kurā Īrija var dalīties ar savu iegūto pieredzi, jo ir piedzīvojusi ievērojamu emigrāciju. Īrijas zināšanas šajā jautājumā varētu mums palīdzēt rast labākos risinājumus, kā uzrunāt mūsu tautiešus atgriezties atpakaļ uz Latviju un kā radīt nepieciešamos priekšnoteikumus, lai tas notiktu.

Latvija un Īrija ir līdzīgi domājošas valstis Brexit un nākamā ES daudzgadu budžeta jautājumos. Abām valstīm būtiski nodrošināt pilsoņu tiesības pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības. Latvija ir solidāra un atbalsta Īriju tās vēlmē izvairīties no fiziskas robežas radīšanas starp Īriju un Ziemeļīriju. Savukārt Īrija atbalsta Latviju nākamā ES daudzgadu budžeta jautājumos, izprotot un atbalstot Latvijas pozīciju Kopējās lauksaimniecības politikas jomā.

Esmu pārliecināts, ka Latvijai un Īrijai ir labs potenciāls praktiskās sadarbības attīstīšanai, īpaši izglītībā, kultūrā, tirdzniecībā un ekonomikā, tai skaitā arī zaļajā ekonomikā, kā arī jautājumos, kas skar klimata pārmaiņu samazināšanu. Vēlamies ciešāku sadarbību augstas pievienotās vērtības nozarēs, kā arī transporta un loģistikas nozarēs.

Šodien guvu pārliecību, ka Latviju un Īriju saista lieliska sadarbība un ir plašs potenciāls attīstīt turpmāko sadarbību dažādās jomās.