Raimonds Vējonis
Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa preses paziņojums pēc tikšanās ar Slovākijas prezidentu Andreju Kisku
Man ir liels prieks un gandarījums šodien Latvijā sveikt Viņa Ekselenci Slovākijas Republikas prezidentu Andreju Kisku. Prezidenta vizīte notiek abām valstīm nozīmīgā laikā – Latvijā svinam valsts simtgadi, savukārt Slovākijā atzīmē valsts pastāvēšanas 25. gadadienu un simto gadadienu kopš Čehoslovākijas izveidošanas.

Šajos 25 gados kopš diplomātisko attiecību izveidošanas Latvija un Slovākija ir kļuvušas par uzticamiem draugiem un partneriem dažādās organizācijās.

Mūsu valstis un tautas saista plaša un daudzveidīga sadarbība, kā arī kopīga izpratne par Eiropas vērtībām un starptautiskajiem izaicinājumiem. Latvija un Slovākija ir aktīvas Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis, un mūsu attiecības turpina attīstīties ar kopīgu mērķi - veidot vienotu, drošu un ekonomiski attīstītu Eiropu.

Arī turpmāk mēs stiprināsim Eiropas solidaritāti. Mēs iestājamies par vienotu Eiropu, kuru nedalām Ziemeļos un Dienvidos vai Austrumos un Rietumos. Mēs esam par Eiropu, kurā uzņemamies solidāru atbildību un vienojamies par rīcību, lai pārvarētu mūsu kopīgos izaicinājumus. Tāpēc augstu novērtējam Slovākijas dalību NATO paplašinātajā klātbūtnē Latvijā. Tas ir būtisks ieguldījums gan Latvijas, gan mūsu reģiona, gan visas alianses drošībā.

Būtiski atzīmēt daudzpusīgo kultūras sadarbību starp Latviju un Slovākiju, kas ir īpaši aktīva šajā mūsu valstīm vēsturiski nozīmīgajā laikā. Vēlos atzīmēt, ka šī gada oktobrī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris uzstājās prestižajā Bratislavas mūzikas festivālā. Tas ir vēl viens apliecinājums, cik cieša ir mūsu sadarbība kultūras jomā.

Mūsu valstu ekonomisko un tūrisma sadarbību veicina arī tiešie airBaltic reisi starp Rīgu un Popradu. Prieks, ka Poprada ir Slovākijas prezidenta Andreja Kiskas dzimtā pilsēta. Neapšaubāmi šādi lidojumi ir apliecinājums tam, cik būtiski ir veidot saikni ne tikai starp galvaspilsētām, bet arī mazākām pilsētām. Nozīmīgi ir veidot cilvēku savstarpējās attiecības, tās veido arī valstu savstarpējās attiecības.

Esmu pārliecināts, ka Latvijas un Slovākijas sadarbība un draudzīgās attiecības tikai nostiprināsies un mēs atradīsim jaunas iespējas dažādās jomās, kā tās veiksmīgi attīstīt arī turpmākajos gados!