Egils Levits
Valsts prezidenta sarunā ar Latvijas lielāko baznīcu vadītājiem uzsver solidaritāti sabiedrībā

Valsts prezidents Egils Levits šodien Rīgas pils Ģerboņu zālē tikās ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapu Jāni Vanagu, Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapijas arhibīskapu-metropolītu Zbigņevu Stankeviču, Latvijas Pareizticīgo baznīcas Rīgas un visas Latvijas metropolītu Aleksandru un Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskapu Kasparu Šternu. Valsts prezidents tikšanās laikā uzsvēra baznīcu ieguldījumu Latvijas sabiedrības formēšanās procesā, veidojot daļu no latviskās identitātes ētisko principu rakursā.

“Latvija var lepoties ar auglīgu starpkonfesionālo dialogu. Latvijas valsts augstu vērtē ekumenisko tradīciju un baznīcu ciešo iesaisti sabiedrībai būtisku jautājumu risināšanā,” sarunas laikā uzsvēra Valsts prezidents. Viņš arī izcēla baznīcu līdzdalību solidaritātes veicināšanā un sociāli atstumto aprūpē. E. Levits līdzšinējo valsts un baznīcu sadarbību vērtēja kā ļoti labu, kura būtu tikpat sekmīgi turpināma. Z.Stankevičs piebilda, ka arī Pāvests Francisks izteicis ļoti atzinīgus vārdus par Latvijas ekumenisko tradīciju dziļumu un nozīmību Latvijā.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags oficiāli apsveica Egilu Levitu ar ievēlēšanu amatā, kā arī pateicās par Valsts prezidenta ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā un Satversmes preambulas izveidē. Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapijas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs atzīmēja, ka sabiedrībā pēc Valsts prezidenta Egila Levita stāšanās amatā ir jūtams zināms entuziasms un pozitīvas valsts attīstības posma gaidas. Tāpat viņš uzsvēra baznīcu devumu dažādu sabiedrības grupu atbalstam sociālajā jomā. Latvijas Pareizticīgo baznīcas Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs pateicās Valsts prezidentam par viņam veltīto apsveikumu svētnieka kalpošanas 30 gadu jubilejā, kas ir arī sveiciens visiem ticīgajiem. Metropolīts uzsvēra, ka pareizticīgo baznīca veicina patriotismu un piederības sajūtu Latvijai. Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Kaspars Šterns vēlēja Valsts prezidentam spēku un panākumus amatā, kā arī apliecināja gatavību būt atvērtiem tālākai sadarbībai ar valsti.

Valsts prezidents ar bīskapiem tikšanās laikā pārrunāja baznīcām aktuālos jautājumus, kas saistīti ar sakrālā mantojuma saglabāšanu, aktuāliem likumdošanas procesiem, kas risina valsts un baznīcu dialogu, kā arī turpmākas sadarbības iespējas ar baznīcām. Bīskapi pozitīvi vērtēja valsts sniegto atbalstu sakrālā mantojuma saglabāšanai un reliģiskajiem svētkiem, kā arī atvērtību baznīcām aktuālu jautājumu risināšanā.

Valsts prezidenta tikšanās ar Latvijas vadošo reliģisko konfesiju pārstāvjiem