Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents Egils Levits piedalās Parīzes Miera Forumā
Valsts prezidents Egils Levits šodien apmeklēja Franciju, lai piedalītos Parīzes Miera Forumā un UNESCO ģenerālās konferences 40. sesijas atklāšanā. Parīzes Miera Foruma ietvaros prezidents uzstājās ar uzrunu Informācijas un demokrātijas foruma atklāšanā.

Prezidents pateicās kustībai “Reportieri bez robežām”, kas forumā pulcēja kopā medijus un pilsonisko sabiedrību. E. Levits uzrunā uzsvēra ciešo saikni starp demokrātiju un izteiksmes brīvību: “Demokrātija un informācija ir vienas monētas divas puses – tās ir pamatelementi brīvām, demokrātiskām un uz likuma varu balstītām sabiedrībām.” Tāpat viņš atzīmēja dezinformācijas un manipulētas informācijas radītos draudus demokrātijai.

Prezidents pievērsa uzmanību tam, ka jaunās tehnoloģijas sniedz daudz iespēju sabiedrību attīstībai pasaulē, taču “tajā pašā laikā mēs saskaramies ar jauniem riskiem mūsu drošībai, privātumam un demokrātijai. Dezinformācija ir sociāls un politisks izaicinājums”.

Pēc E. Levita sacītā, lai cīnītos ar dezinformāciju demokrātiskajā pasaulē, ir jāstiprina plurālisms mediju laukā, jāvairo izpratne sabiedrībā par šo parādību, jāpaaugstina mediju lietpratība, jāstiprina stratēģiskā komunikācija, kā arī jālieto likuma un tiesu varas iespējas: “Eiropā ir nepieciešama koordinēta ilgtermiņa pieeja naidīgas dezinformācijas izaicinājumam.” Prezidents arī iepazīstināja foruma dalībniekus ar Latvijas darbu dezinformācijas laukā – gan STRATCOM centra ietvaros, gan Baltijas mediju ekselences centra darbā.

Informācijas un demokrātijas Forums ir nevalstiskās organizācijas “Reportieri bez robežām” iniciatīva nolūkā izstrādāt rekomendācijas žurnālistikas kvalitātes uzlabošanai, īpašu uzmanību pievēršot sociālajiem medijiem un interneta platformām.  Latvija ir starp 12 valstīm, kas atbalstīja šīs iniciatīvas virzīšanu 2018. gada Parīzes Miera Foruma laikā, un šobrīd Informācijas un demokrātijas iniciatīvai jau pievienojušās 30 valstis.

Parīzes Miera Forums tika izveidots 2018. gadā pēc Francijas prezidenta E. Makrona iniciatīvas kā augsta līmeņa diskusiju formāts ar mērķi veicināt starptautisko sadarbību un pārrunāt aktuālos globālos izaicinājumus ekonomikā, klimata pārmaiņu, migrācijas un citās jomās. Parīzes Miera Foruma laikā prezidents E. Levits piedalījās tā atklāšanas ceremonijā, apmeklēja jaunajām tehnoloģijām un izglītībai veltītus informācijas stendus, kā arī nodeva organizētājiem dāvanu – Baltijas ceļa fotogrāfiju.

12.11.2019. Valsts prezidents Egils Levits piedalās Parīzes Miera Forumā