Raimonds Vējonis
Valsts prezidents: Eiropai pašai jāuzņemas lielāka atbildība par savu drošību
Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien, 2019. gada 15. februārī, darba vizītes laikā Vācijā piedalījās ikgadējā starptautiskajā Minhenes drošības konferencē.

“Pasaule arvien vairāk saskaras ar jauniem izaicinājumiem un apdraudējumiem, zūd savstarpēja uzticēšanās un tas neveicina drošības situāciju pasaulē. Šos apdraudējumus varēsim pārvarēt, tikai esot vienoti un strādājot kopā Eiropas Savienībā un NATO,” atzīmē Valsts prezidents.

Valsts prezidents norāda, ka šodien arvien vairāk tiek apšaubītas rietumu demokrātijas vērtības un tas tiek darīts gan no ārpuses, gan iekšpuses. Pēc II pasaules kara iedibinātā kārtība brūk un mums ir jābūt gataviem reaģēt uz to. Tāpēc būtiski ir stiprināt Eiropas Savienības vienotību un pašiem aktīvi rīkoties, lai uzņemtos atbildību par savu drošību, kā arī stiprinātu Eiropas Savienības lomu drošības jomā pasaulē.

“NATO ir mūsu un Eiropas drošības pamats. Ja mēs, eiropieši, nedarīsim vairāk, šis pamats var izjukt," uzsver Raimonds Vējonis.

Latvija apzinās mūsdienu apdraudējumus un aktīvi rīkojas, lai tos ierobežotu. Valsts prezidents atzīmē, ka būtisks solis bija lēmums novirzīt 2% no IKP aizsardzības jomai. Tomēr mēs nedrīkstam apstāties, mums arvien jāturpina strādāt, lai ne tikai stiprinātu militāro drošību, bet arī stiprinātu mūsu noturību pret jauniem apdraudējumiem, piemēram, hibrīddrošības jomā.

Minhenes drošības konference ik gadu sniedz iespējas drošības politikas veidotājiem neformālā dialogā meklēt veidus, kā pārvarēt šodienas drošības izaicinājumus.