Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents: lai nonāktu pie demokrātiska rezultāta un režīma maiņas Baltkrievijā, opozīcijas vienotība ir ļoti svarīga
13. novembrī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Baltkrievijas Republikas politisko līderi, Baltkrievijas Koordinācijas padomes iniciatori Svjatlanu Cihanousku (Sviatlana Tsikhanouskaya). Pēc tikšanās abas puses sniedza komentāru medijiem.

Valsts prezidenta Egila Levita komentārs

Šodien mēs tikāmies ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanouskas kundzi un pārrunājām trīs punktus: pašreizējo situāciju Baltkrievijā un šīs situācijas perspektīvas; ko Latvija var darīt demokrātiskās opozīcijas labā; starptautisko attieksmi un palīdzību Baltkrievijas opozīcijai, īpaši no Eiropas Savienības (ES) puses.

Runājot par situāciju Baltkrievijā, par ko vairāk paskaidros Cihanouskas kundze, mēs konstatējām, ka Baltkrievijas opozīcija ir stipra. Var apbrīnot cilvēkus, kuri jau vairāk nekā divus mēnešus nepārtraukti, neraugoties uz represijām, turpina demonstrēt un cīnīties pret šo režīmu. Mūsu simpātijas viennozīmīgi ir baltkrievu tautas pusē.

Ļoti pozitīvi vērtējams tas, ka Baltkrievijas opozīcija ir organizēta un vienota, Baltkrievijas opozīcijai ir iespējams formulēt savu viedokli un cilvēki ir vienoti šo prasību izpildē un mēģina tās īstenot. Opozīcijas vienotība ir ļoti svarīga, lai nonāktu pie demokrātiska rezultāta un režīma maiņas Baltkrievijā.

Attiecībā uz Latvijas nostāju: Latvija neatzīst pašreizējo Baltkrievijas prezidentu par leģitīmu. Mēs atbalstām Baltkrievijas opozīcijas un Cihanouskas kundzes prasību pēc brīvām, demokrātiskām vēlēšanām.

Latvija ir ieviesusi savu nacionālo sankciju sarakstu, kurā ir Baltkrievijas režīma pārstāvji, un šo sarakstu ir iespējams arī papildināt. Kopā ar Lietuvu un Poliju mēs ES līmenī iestājamies, lai arī ES pieņemtu līdzīgu pozīciju, proti, atbalstītu Baltkrievijas opozīciju. Arī ES ir pieņēmusi šādu sankciju sarakstu. Vienlaikus ir iespējams domāt par šī saraksta un sankciju režīma paplašināšanu, kas ir arī Cihanouskas kundzes ieteikums.

Nobeigumā es gribētu teikt, ka Latvijas tauta viennozīmīgi ir Baltkrievijas tautas pusē, un mēs atbalstām Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un tās prasību pēc demokrātiskām vēlēšanām un demokrātijas, kurā visiem pilsoņiem ir nodrošinātas visas demokrātiskās un pilsoņu brīvības.

Es uzskatu, ka Cihanouskas kundze ir Baltkrievijas tautas īstenā pārstāve, un vēlu viņai un visai Baltkrievijas opozīcijai visu to labāko. Esmu drošs, ka demokrātija Baltkrievijā uzvarēs!

 

Svjatlanas Cihanouskas komentārs

Labdien, godātie klātesošie!

Pirmkārt, gribētu atzīmēt to, ka ir liels prieks un gods tikties ar Levita kungu, kurš pārstāv valsti, kas līdz šim ir bijusi viena no atbalstošākajām un palīdzību sniedzošākajām Baltkrievijas cīņā par demokrātiju un brīvību. Tāpat Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas piedāvāja humāno palīdzību vissmagāk cietušajiem protestu dalībniekiem, kā arī bija viena no pirmajām valstīm, kas atklāti iestājās pret jaunievēlēto Lukašenko režīmu, atzīstot to par nelikumīgu. Latvija bija arī viena no 17 valstīm, kas aktīvi palīdzēja mums īpašas programmas izstrādē, kas ļaus mums uzsākt izmeklēšanu par visiem likumpārkāpumiem, kas ir tikuši pieļauti pēdējo trīs mēnešu laikā.

Neskatoties uz to, ka protesti, kuros piedalās mūsu pārstāvji, pārsvarā ir izteikti miermīlīgi, no valdošā režīma puses nākošā vardarbība tomēr turpina pieaugt. Vakardienas notikumi, kuru rezultātā bojā gāja 31 gadu vecais pilsonis, kurš tika smagi piekauts un vēlāk no gūtajām traumām slimnīcā mira, apliecina tikai to, ka mums, opozīcijai, ir jāturpina darboties vēl aktīvāk.

Mums ir jāturpina demonstrācijas un protesti, un mēs arī skaidri apzināmies, ka mums ir nepieciešams aktīvāks citu valstu atbalsts.

Mēs esam pārliecināti, ka, turpinot izdarīt spiedienu, mums izdosies atrisināt šo situāciju miermīlīgā veidā. Tāpat mums ir nepieciešama daudz aktīvāka palīdzība no ārpuses. Uzskatām, ka esošo sankciju saraksti ir jāpaplašina, iekļaujot šajos ekonomisko sankciju sarakstos arī valsts kapitālsabiedrības, kas aktīvi atbalsta Lukašenko režīmu.

Savukārt, kas attiecas uz 2021. gadā paredzēto pasaules hokeja čempionātu, uzskatām, ka šis čempionāts būtu jāatceļ, jo tas nevar norisināties valstī, kurā rupji tiek pārkāptas cilvēktiesības un tiek diezgan brutāli spīdzināti un mocīti politiski ieslodzītie.

Mēs turpināsim cīnīties par Baltkrievijas neatkarību un aicinām arī citas valstis, tai skaitā Eiropas, aktīvāk iesaistīties šīs situācijas risināšanā, aktīvi par to diskutējot un runājot, kā arī tikpat drosmīgi kā Baltkrievijas ielās protestējošie iestāties par Baltkrievijas interesēm.

Vēlreiz pateicos Levita kungam par dāvāto iespēju tikties ar viņu, un esmu pārliecināta, ka kopīgiem spēkiem mēs gūsim virsroku un izcīnīsim Baltkrievijas brīvību.

 

13.11.2020. Valsts prezidenta Egila Levita tikšanās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku (Sviatlana Tsikhanouskaya)