Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents: Latvija aktīvi atbalstīs Somijas prezidentūras ES Padomē prioritātes cīņai ar klimata pārmaiņām
Valsts prezidents Egils Levits šodien, tiekoties ar Somijas jauno ārlietu ministru Peku Hāvisto (Pekka Haavisto) uzsvēra, ka Latvija un Somija ir draugi ne tikai vēsturē, bet arī šodien un arī nākotnē. P.Hāvisto sacīja, ka Somijas cilvēki labi pazīst Latviju un bieži par tūrisma galamērķiem izvēlas dažādas Latvijas pilsētas.

E.Levits uzsvēra, ka Somija var rēķināties ar atbalstu Somijas prioritātēm Eiropas Savienības Padomē, tajā skaitā runājot par cīņu ar klimata pārmaiņām. Prezidents informēja, ka Latvija ir viena no tām astoņām ES valstīm, kas nāca ar iniciatīvu sasniegt ES klimatneitralitāti līdz 2050.gadam. “Gan mūsu valsts būs aktīva šajos jautājumos, gan tā ir arī mana personīgā nostāja,” piebilda E.Levits. P.Hāvisto atzīmēja, ka arī Rail Baltica projekts būs ieguldījums valstu ilgtspējā un zaļākā ikdienā.

Somijas ārlietu ministrs nodeva Somijas prezidenta P.Nīnisto sveicienu E.Levitam, sakot, ka P.Nīnisto gaida savu kolēģi vizītē Somijā š.g. 28.augustā. E.Levits pateicās par ielūgumu, uzsverot, ka būs liels gandarījums tikties.

E.Levits sarunā izteica pateicību Somijai par tās iesaisti Latvijas pilsoņa atbrīvošanā, kurš pašlaik atrodas uz Irānas aizturētā kuģa Stena Impero.

Abas puses augstu novērtēja ciešo reģionālo sadarbību Baltijas un Ziemeļvalstu starpā, jeb tā saucamajā NB 8 formātā. P.Hāvisto atzīmēja, ka Somija īpašu uzmanību Baltijas jūras vides jautājumiem un valstu sadarbībai šajā jomā.

Runājot par drošības un informatīvās telpas jautājumiem Eiropā, P.Hāvisto augstu novērtēja STRATCOM darbību Latvijā, kā arī pauda gandarījumu, ka Somijai ir iespējas piedalīties šī centra darbībā.

Valsts prezidenta Egila Levita tikšanās ar Somijas ārlietu ministru Peku Hāvisto (Pekka Haavisto)