Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents: Latvija ir ieinteresēta brīvā pilsoņu kustībā starp ES un Šveici
Valsts prezidents Egils Levits šodien Rīgas pilī tikās ar Šveices Konfederācijas Nacionālās padomes prezidenti Izabellu Morē (Isabelle Moret) un parlamenta politisko pārstāvju delegāciju, sveicot ar pirmo Šveices parlamenta oficiālo vizīti Latvijā.

Egils Levits, kurš savulaik ir bijis arī Latvijas vēstnieks Šveicē, pauda gandarījumu par Šveices parlamenta vēlmi veidot ciešākas sadarbības saites ar Latviju. I. Morē pateicās par sirsnīgo uzņemšanu un izteica cerību, ka pēc šīs vizītes izdosies izveidot Latvijas un Šveices parlamentāriešu draudzības grupu tālāku abu valstu kontaktu stiprināšanai.

Abas puses apspriedās par Eiropas Savienības (ES) un Šveices ietvarlīgumu, par ko šobrīd notiek diskusijas. Šajā kontekstā Valsts prezidents sacīja, ka “Latvija ir ieinteresēta brīvā pilsoņu kustībā starp ES un Šveici, jo tas palīdzētu ciešākai sadarbībai dažādās jomās. Ceram, ka Šveices valdība, parlaments un tauta varēs nobalsot par šo ietvarlīgumu”.

Šveices delegācija arī interesējās par Latvijas skatījumu uz attiecībām ar Krieviju un Baltkrieviju. Izsakot Latvijas pozīciju par situāciju Baltkrievijā, E. Levits nosodīja vardarbīgo vēršanos pret mierīgajām demonstrācijām un uzsvēra Baltkrievijas tautas tiesības pašai lemt par savu nākotni. “Latvija ir par brīvu, demokrātisku un tiesisku vēlēšanu sarīkošanu Baltkrievijā, ar iespēju EDSO novērot vēlēšanu norisi. Pēc prezidenta termiņa beigām Latvija neuzskata A. Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu,” sacīja Valsts prezidents.

Tika pārrunāta arī Latvijas un Šveices cīņa ar vīrusa COVID-19 ierobežošanu. Šveices parlamenta delegācija atzinīgi novērtēja Latvijas sniegumu, gādājot par sabiedrības drošību.

20.10.2020. Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar V. E. Šveices Konfederācijas Nacionālās padomes (apakšpalātas) prezidenti Izabellu Morē (S. E. Isabelle Moret)