Raimonds Vējonis
Valsts prezidents piedalās Komunistiskā režīma upuru piemiņas pasākumos
Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien, 2018. gada 14. jūnijā, Rīgas pilī atklāja fonda “Sibīrijas bērni” rīkoto konferenci „1941. gada 14. jūnija piemiņai”. Uzrunājot konferences dalībniekus, Valsts prezidents uzsvēra, ka šis datums mums atgādina par padomju varas mēģinājumu sagraut Latviju un iznīcināt mūsu tautu.

Valsts prezidents atzīmēja, ka padomju okupācijas režīma represijas turpinājās arī pēc tam, kad cilvēki, pārvarot grūtības, atgriezās Latvijā. “Lai gan dzimtā zeme jau bija zem kājām, katra diena bija kā jauna atgriešanās no Sibīrijas, jo represijas turpinājās - ar šķēršļiem profesijas un izglītības izvēlē, ar zīmogu pasē, kas raisīja līdzcilvēku neuzticību vai pat nicinājumu. Ar trūkumu un beztiesiskumu,” teica Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka cīņa par izdzīvošanu Sibīrijā, Latvijā turpinājās kā cīņa par dzīvošanu. “Neredzama, personiska, un ļoti sāpīga. Tā bija klusa varonība, kuru varam tikai apbrīnot, un no kuras mācīties – saglabāt uzticību Latvijai arī ikdienā, arī vienatnē, arī tad, kad visgrūtāk,” teica Raimonds Vējonis.

Pieminot komunistiskā režīma upurus, Valsts prezidents pulksten 13:00 svinīgā ceremonijā noliks ziedus un teiks uzrunu pie Brīvības pieminekļa. Vēlāk pēcpusdienā Valsts prezidents dosies uz Latvijas armijas karavīru piemiņas vietu Litenē, kur piedalīsies atceres brīdī Litenes kapos un tiksies ar represētajiem pie atmiņu ugunskuriem.