Raimonds Vējonis
Valsts prezidents piedalās Pirmā pasaules kara beigu 100. gadadienas piemiņai veltītajos pasākumos Parīzē
Valsts prezidents piedalās Pirmā pasaules kara beigu 100. gadadienas piemiņai veltītajos pasākumos Parīzē.

Atsaucoties Francijas prezidenta Emanuela Makrona ielūgumam, Valsts prezidents apmeklēja Pirmā pasaules kara beigu 100. gadadienas piemiņai veltīto ceremoniju pie Triumfa arkas, kā arī piedalījās Parīzes Miera foruma atklāšanā.

Valsts prezidents norāda, ka 11. novembrī mēs atzīmējam Lāčplēša dienu par godu Latvijas brīvības cīņu varoņu uzvarai pie Daugavas 1919. gadā. Visā pasaulē šis datums saistās ar citu notikumu gadu iepriekš – Pirmā pasaules kara beigām. Tā nosaukums ir kļuvis ierasts un pašsaprotams, bet jāatceras, ka tik briesmīga kara visā cilvēces vēsturē vēl nebija bijis. Tas bija pirmais karš, kura ietekme mainīja visu pasauli.

“Pirmā pasaules karā pusmiljons iedzīvotāju pameta savu zemi bēgļu gaitās, bet 100 000 Latvijas iedzīvotāju gāja bojā. Tāda bija kara prasītā cena par mūsu iespēju cīnīties par savu brīvību uz veco lielvalstu drupām,” uzsver Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents atzīmē, ka kara noslēgumā drosmīgi izvēloties nostāties Antantes valstu pusē, Latvija ieguva tādus nenovērtējamus sabiedrotos, kā Francija un Anglija, un Polija un Igaunija. Ar viņu atbalstu Latvija izcīnīja uzvaru savā Neatkarības karā.

“Sapratnes un sadarbības attiecības ar šīm valstīm ir tikpat senas kā mūsu neatkarība. Tās ir iestājušās par Latviju gan toreiz, gan arī šodien. Šajās dienās Parīzē, pieminot Pirmā pasaules kara beigas kopā ar mūsu sabiedrotajiem, mēs godinājām vērtības, kas vieno mūs vēl arvien un par kurām arī šodien esam gatavi iestāties katru dienu,” norāda Valsts prezidents.

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents Parīzes Miera bibliotēkai dāvināja Aleksandra Čaka poēmas “Mūžības skartie” tulkojumu angļu valodā. “Aleksandra Čaka izcilais darbs ir mūžīgs piemineklis latviešu strēlniekiem, kuri iedvesmoja tautu ticēt savam spēkam un pieprasīt savas tiesības”, sacīja Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents Miera bibliotēkai dāvināja arī Latvijas okupācijas muzeja grāmatas “Latvija Padomju Savienības un nacionālsociālistiskās Vācijas varā 1940.-1991. gadā” izdevumu franču valodā.