Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis darba vizītē apmeklē Afganistānu
2018. gada 27. novembrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis savas darba vizītes laikā Afganistānā tikās ar Afganistānas viceprezidentu Muhamedu Sarvaru Danišu (H.E. Muhammad Sarwar Danish).

“Atbalstām Afganistānas valdības centienus nodrošināt valstī ilgtermiņa drošību, stabilitāti, attīstību, kā arī centienus panākt mieru ar “Taliban,” uzsvēra Valsts prezidents.

“Atzīstam nepieciešamību uzturēt starptautiskās sabiedrības iesaisti un atbalstu Afganistānas stabilizēšanā, kā arī Ženēvas konferences nozīmi šajā kontekstā,” sacīja Raimonds Vējonis. Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka Afganistānas ilgtermiņa attīstībai būtiska ir demokrātisku vēlēšanu norise.

Lai palīdzētu Afganistānas stabilizācijai un uzlabotu drošības situāciju valstī, Latvija sniedz atbalstu Afganistānai, piedaloties NATO apmācības operācijā „Resolute Support”, kā arī finansiāli atbalstot Afganistānas bruņotos spēkus.

Starptautiskajā apmācību operācijā “Resolute Support” piedalās aptuveni 12 000 karavīru no NATO dalībvalstīm un tās partnervalstīm. Operācija “Resolute Support” nav kaujas operācija, bet koncentrējas uz Afganistānas armijas un policijas spēku apmācīšanu un atbalstīšanu cīņā pret "Taliban" nemierniekiem. Tās sniegtais atbalsts pārsvarā tiek novirzīts Afganistānas valsts iestādēm – ministrijām un citām institūcijām, kā arī Afganistānas drošības spēku augstākajam vadības līmenim.

Operācija “Resolute Support” darbību sāka 2015. gada 1. janvārī. Latvijas kontingents, aptuveni 40 karavīru sastāvā, izvietots Marmalas bāzē Mazarišarīfā valsts ziemeļos, bet neliela daļa karavīru – arī Kabulā, kur viņi ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzturēsies darba vizītē Afganistānā līdz 29. novembrim. Vizītes laikā Valsts prezidents tiksies ar Latvijas kontingenta Afganistānā karavīriem, kā arī ar NATO apmācības operācijas „Resolute Support” vadību.