Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis tiekas ar finanšu ministru Jāni Reiru
Otrdien, 2019. gada 19. martā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis Rīgas pilī tikās ar finanšu ministru Jāni Reiru, lai uzklausītu ministra redzējumu par veicamajiem darbiem un prioritātēm.

Tikšanās laikā Valsts prezidents atzīmēja: “Biežas izmaiņas nodokļu politikā nestimulē uzņēmēju aktivitāti un neveicina investīciju piesaisti. Tāpēc uzņēmējdarbības attīstībai un turpmākai valsts ekonomiskai izaugsmei būtiski veidot stabilu un prognozējamu nodokļu politiku Latvijā.”

Vienlaikus Valsts prezidents atzina, ka var tikt veiktas izmaiņas nodokļu sistēmā, ja tāda nepieciešamība tiek apzināta. Tomēr uzņēmējiem jābūt skaidram valsts redzējumam par nodokļu sistēmas turpmāko attīstību ilgtermiņa perspektīvā, lai savlaicīgi varētu plānot nepieciešamos izdevumus turpmākai uzņēmumu darbības attīstībai.

Tāpat tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Latvijas īstenotos pasākumus finanšu sistēmas pilnveidošanai, t.sk. banku sektora reputācijas atjaunošanu.

“Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma apkarošanas sistēmas uzlabošana ir ne tikai finanšu sistēmas stabilitātes jautājums. Tas ir valsts drošības jautājums. Tāpēc finanšu drošības risku novērtēšanai un novēršanai ir jābūt visu atbildīgo iestāžu prioritātei. Nespēja rīkoties atbildīgi un izlēmīgi var radīt sekas, kas var negatīvi ietekmēt valsts tautsaimniecību kopumā,” uzsvēra Valsts prezidents.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Finanšu ministrijas darbu pie 2019. gada valsts budžeta sagatavošanas un aicināja finanšu ministru savlaicīgi uzsākt darbu pie 2020. gada valsts budžeta. “Veidojot 2020. gada budžetu, valdībai ir jāspēj ikvienai jaunai iniciatīvai ar fiskālu ietekmi izdevumu sadaļā piedāvāt arī finanšu resursu avotus, no kuriem šīs iniciatīvas tiks finansētas, lai kopumā veidotu sabalansētu un ilgtspējīgu valsts budžetu,” atzīmēja Raimonds Vējonis.

Tikšanās laikā tāpat tika pārrunāti jautājumi saistībā ar kontrolējošo institūciju kapacitātes un koordinēšanas stiprināšanu, īpaši kontekstā ar ēnu ekonomikas apkarošanu un finanšu sektora uzraudzības stiprināšanu.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis plānojis tikties ar visiem Krišjāņa Kariņa vadītās valdības ministriem, lai uzklausītu ministru redzējumu par viņu pārraugāmajās nozarēs veicamajiem darbiem un prioritātēm 2019. gadā un turpmākajos gados.