Raimonds Vējonis
Valsts prezidents reģionālās darba vizītes laikā Mārupes novadā iepazīstas ar vietējo uzņēmumu darbu
Trešdien, 2018. gada 18. jūlijā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis reģionālās darba vizītes laikā tikās ar Mārupes novada domes pārstāvjiem, kā arī apmeklēja un klātienē iepazinās ar novadā strādājošo uzņēmumu darbību.

Tikšanās laikā ar Mārupes novada domes priekšsēdētāju Mārtiņu Bojāru un domes deputātiem Valsts prezidents pārrunāja pašvaldības aktualitātes, īpašu uzmanību veltot diviem prioritārajiem jautājumiem – izglītības pakalpojumu pieejamībai un uzņēmējdarbības attīstībai novadā.

Vizītes turpinājumā Valsts prezidents apmeklēja trīs novadā strādājošos uzņēmumus – “Polipaks”, “Vairog EU” un “UAV Factory”. Pēc uzņēmumu apmeklējuma Valsts prezidents Raimonds Vējonis atzina: “Visi trīs uzņēmumi, ar kuru darbību šodien iepazinos Mārupes novadā, ir apliecinājums mūsu uzņēmēju spējai ražot specifisku jomu plaši pieprasītus produktus, kas ir inovatīvi un mūsdienīgi. Augstā kvalitāte un atbilstība mūsdienu patērētāju prasībām ļauj šiem produktiem konkurēt ne tikai Baltijas vai Eiropas Savienības mērogā, bet arī visā pasaulē”.

Valsts prezidents atzīmēja, ka uzņēmēju spēju konkurēt starptautiski veido vairāki būtiski apstākļi. Protams, primārs ir pats produkts, tomēr vienlīdz nozīmīgs aspekts ir pašvaldības spējai radīt nepieciešamos apstākļus, lai uzņēmums spētu attīstīt sākotnējo ideju.

Uzņēmums “Polipaks” ir plastmasas iepakojuma ražošanas un tirdzniecības uzņēmums, kas specializējas elastīgā iepakojuma materiālu ražošanā, pārtikas un nepārtikas rūpniecības nozarēm. 2015.gadā uzņēmums pabeidza būvniecību un pārcēlās uz jauno ražošanas un loģistikas kompleksu Mārupes novadā. Investīcijas 30 miljonu eiro apmērā jaunajā kompleksā un jaunās ražošanas iekārtas, ļāva divkārt palielināt ražošanas jaudas. Šodien uzņēmums savu produkciju eksportē uz 20 valstīm.

Uzņēmums “VAIROG EU” ir militārās ražošanas iekārtu projektēšanas un ražošanas uzņēmums, kurš veic stratēģiskas nozīmes preču – munīcijas čaulu ražošanas iekārtu – projektēšanu gan savām ražošanas vajadzībām, gan eksportam. Vienlaikus ar militārās ražošanas iekārtu izgatavošanu uzņēmums nodarbojas arī ar NATO standarta munīcijai paredzēto čaulu ražošanu eksportam uz ASV. Tas ir pirmais uzņēmums Latvijā, kurš saņēmis Eiropas Savienības Militārā ražotāja sertifikātu.

Savukārt uzņēmums “UAV Factory” ir lidaparātu, kosmisko aparātu un to iekārtu ražošanas uzņēmums. Sadarbībā ar saistīto uzņēmumu ASV, lidaparāti, kas tiek būvēti uz “UAV Factory” prototipu bāzes, tiek izplatīti 47 pasaules valstīs, taču stabili eksportē uz 10 valstīm.