Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents tiksies “pie viena galda” ar pasaules ekonomikas viedokļu līderiem
20.–24. janvārī Valsts prezidents Egils Levits apmeklēs Pasaules ekonomikas forumu Davosā, kur tiksies ar pasaules ekonomikas viedokļu līderiem, lai pārrunātu Eiropas Savienības un pasaules ilgtspējai nozīmīgus jautājumus, kā arī uzstāsies diskusijā “Draudi mūsdienu rietumu demokrātijai”.

Pasaules ekonomikas foruma laikā E. Levits piedalīsies diskusijās par demokrātiju digitālajā laikmetā, galvenajiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, Eiropas nākotnes perspektīvām, atbildīgu tehnoloģiju un mākslīgā intelekta izmantošanu publiskajā sektorā, “zaļās ekonomikas” un “Eiropas zaļā kursa” sekmēšanu, kā arī citiem jautājumiem.

22. janvāra rītā Valsts prezidents būs viens no trim galvenajiem runātājiem diskusijā par Centrāleiropas un Austrumeiropas ekonomisko dinamiku. Tāpat Valsts prezidents piedalīsies vairākās pasaules ekonomikas viedokļu līderu apaļā galda diskusijās, kur runās par Eiropas Savienības nākotnes un ilgtspējas jautājumiem. Darba vizītes laikā Davosā Valsts prezidentam plānotas arī vairākas divpusējas tikšanās.

20. janvārī pirms došanās uz Davosu E. Levits apmeklēs Eiropas Kodolpētījumu organizāciju CERN Ženēvā, kur tiksies ar CERN vadību, pārrunājot Latvijas un CERN sadarbību. Valsts prezidenta apmeklējums ir signāls tam, cik Latvija nopietni uztver pētniecības iespējas CERN ietvaros, kā arī novērtējums Latvijas zinātnieku līdzšinējam darbam šajā kontekstā. Valsts prezidents CERN apmeklējuma laikā teletiltā sazināsies ar Latvijas skolēniem.

Latvija ar CERN sadarbojas kopš 2016. gada 31. oktobra, kad Latvijas Republikas valdība un Eiropas Kodolpētījumu organizācija parakstīja līgumu par zinātnisko un tehnisko sadarbību augstas enerģijas daļiņu fizikas pētījumos.