Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents un Microsoft prezidents runā par ekselences centra izveidošanu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā
3. decembrī notika tiešsaistes tikšanās starp Valsts prezidentu Egilu Levitu un Microsoft kompānijas prezidentu Bredu Smitu.

Abas puses sarunā secināja, ka COVID-19 pandēmija labi pierāda nepieciešamību starptautiski sadarboties veselības jomā un pārvarēt šķēršļus laikā, kad medicīna arvien vairāk balstās uz datu izmantošanu pacientu labā. Valsts prezidents sarunā uzsvēra Eiropas veselības datu telpas (European Health Data Space) nozīmi nākotnes medicīnas pētniecībā un it īpaši praksē. E. Levits apsveica Microsoft iniciatīvu digitālo prasmju uzlabošanā, t. sk. biomedicīnā, kas dotu plašākas iespējas digitālajā sadarbībā nacionālā un pārrobežu sadarbībā.

Šajā kontekstā Valsts prezidents iepazīstināja B. Smitu ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) digitālās transformācijas plānu kā svarīgu nacionālā mēroga pilotprojektu Latvijas pediatrijas attīstībā. Šī projekta ietvaros E. Levits aicināja Microsoft kompāniju iesaistīties, lai BKUS kļūtu par pediatrijas ekselences centru arī plašākā mērogā, iekļaujoties vairāku Ziemeļeiropas slimnīcu datu tīklā. Microsoft prezidents Breds Smits izteica Microsoft kompānijas interesi iesaistīties ekselences centra izveidošanā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Latvijā.

Paplašinot pētniecības perspektīvas, tiktu uzlabotas arī bērnu ārstēšanas iespējas. Valsts prezidents uzsvēra, ka projekts kalpotu par paraugu arī Eiropas veselības datu telpas uzbūvē. Šāds projekts būtu ne tikai izaicinājums tehnoloģiju, bet arī tiesību jomā, runājot par tādiem aspektiem kā pacientu datu aizsardzība, privātums un datu drošība.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, abas puses uzsvēra Eiropas Savienības un ASV sadarbības nepieciešamību tehnoloģiju attīstībā.