Valdis Zatlers
Vai kādreiz, pūšot svecītes savā dzimšanas dienas tortē un ievēloties vēlēšanos, esat iedomājies, kā būtu pūst 100 dzimšanas dienas svecītes? Kādas izjūtas pārņem pašu gaviļnieku un viņa ģimenes locekļus dienā, kad jubilāram aiz muguras ir nodzīvots vesels gadsimts?

 

100 gadu jubilejas neatņemama sastāvdaļa ir arī no Latvijas Valsts prezidenta saņemts īpašs apsveikums, kurš tiek nosūtīts gaviļniekiem visās Latvijas pilsētās un novados, lai  paustu Valsts prezidenta cieņas apliecinājumus.  

 

Aizvadītajā, 2010.gadā, Valsts prezidents Valdis Zatlers izsūtīja 101 apsveikumu simtgadu jubilāriem, lai sveiktu gaviļniekus apaļajās un dižajās dzimšanas dienās. Jubilejas apsveikumā Valdis Zatlers novēl daudz laimes, stipru veselību, dzīvesprieku un pauž patiesu prieku, ka simtgadnieki ir mūsu vidū, ar savu padomu un pieredzi palīdzot veidot lepnu un drošu nākotnes Latviju.

 

Kā vēsta Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests, aizvadītajā gadā apsveikumi Latvijas 100 gadu jubilāriem ir aizceļojuši uz septiņām Latvijas pilsētām un 31 Latvijas novadu. Populārākie vārdi 2010.gada gaviļnieku vidū ir Anna, Aleksandra un Emīlija sievietēm un Jānis vīriešiem.

 

Kāds īpašs fakts tika konstatēts 2010.gada sākuma jubilāru sarakstos - Daugavpils novada Naujienas pagastā tieši 20.februārī 100 gadu jubileju atzīmēja divi jubilāri.

 

Sievietes ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā dzīvo ilgāk nekā vīrieši – saskaņā ar Eiropas Savienības statistikas biroja 2008.gada datiem Baltijas valstīs vīriešu mūža ilgums ir vidēji par 11 gadiem īsāks nekā sievietēm. Šī tendence redzama arī simtgadnieku sarakstā. Tā pērn no Valsts prezidenta sveiktajiem jubilāriem 86% bijušas sievietes un 14% - vīrieši. Arī šogad proporcijas tendence ir līdzīga - līdz 1. aprīlim apsveikto 30 jubilāru vidū ir 24 sievietes un seši vīrieši.

 

Pārkāpjot zīmīgo gadu slieksni, jubilāri iekļuvuši salīdzinoši nelielajā to apmēram 20  tūkstošu pasaules iedzīvotāju vidū, kuri sasnieguši 100 līdz 109 gadu vecumu.

 

Aizsācējs tradīcijai īpaši sveikt Latvijas simtgadniekus ir piektais Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Nu jau 18 gadus šo tradīciju turpina nākamie Valsts prezidenti. Šāda tradīcija pastāv arī citās valstīs, piemēram, arī Lielbritānijā karaliene Elizabete II izsūta apsveikumus jubilāriem 100.dzimšanas dienā.