Raimonds Vējonis
Latvija novērtē Kanādas ieguldījumu reģiona drošības stiprināšanā
“Augstu novērtējam Kanādas ieguldījumu NATO alianses dalībvalstu drošības stiprināšanā, uzņemoties NATO kaujas grupas vadību Latvijā,” piektdien 19. janvārī Rīgas pilī tiekoties ar Kanādas ģenerālgubernatori Žiliju Pajetu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka ģenerālgubernatores pirmā ārvalstu divpusējā vizīte kopš stāšanās amatā, kas notiek Latvijā un Ukrainā, parāda Kanādas ciešo iesaisti miera un stabilitātes uzturēšanā reģionā. Amatpersonas ar gandarījumu novērtēja pozitīvo dinamiku Latvijas un Kanādas sadarbībā, kas stiprina visai Eiropai tik nozīmīgo Transatlantisko saikni.

“Kanādai ir liela pieredze darbībai ziemeļu klimatiskajos apstākļos, kā arī daudzu kopienu sabiedrības veiksmīgā attīstībā, kas ļauj tai sekmīgi vadīt daudznacionālo kaujas grupu Latvijā. Savukārt Kanādas karavīri Latvijā var gūt pieredzi sadarbībai ar Eiropas sabiedrotajiem,” teica Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents atzina, ka ir radīti vislabākie priekšnoteikumi, lai pavērtos arvien plašākas iespējas Latvijas un Kanādas sadarbībai dažādās jomās, un pēdējo gadu laikā ir padziļinājusies ekonomiskā sadarbība abu valstu starpā. Latvijas nacionālā aviosabiedrība “AirBaltic” ir pasūtījusi 20 Kanādas ražojuma “Bombardier CS300” lidmašīnas un uzsākusi sekmīgu to izmantošanu, arvien paplašinot lidojumu un pārvadāto pasažieru skaitu. Latvija bija pirmā Eiropas Savienības dalībvalsts, kas ratificēja ES un Kanādas Visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA). Tas veicinās ES un Kanādas savstarpējo tirdzniecību, veidojot jaunas darbavietas, palielinot ekonomisko izaugsmi un jaunas iespējas uzņēmumiem.

Kā norādīja Valsts prezidents, Latviju un Kanādu vieno cieši iedzīvotāju savstarpējie kontakti un līdzīgas intereses. “Vēsturiski Kanāda kļuva par viesmīlīgu mītnes zemi daudziem latviešiem, kas pēc Otrā pasaules kara devās trimdas gaitās. Mūsu cilvēkiem ir tuvi ziemas sporta veidi. Latvijā, tāpat kā Kanādā, hokejs ir ļoti populāra sporta spēle. Sporta līdzjutēji ar nepacietību gaida Latvijas un Kanādas hokeja izlašu spēli, kas februāra sākumā notiks Rīgā,” teica Raimonds Vējonis.

Vizītes laikā Latvijā Ž. Pajeta apmeklēs arī Ādažu militāro bāzi, kur viņai paredzēta tikšanās ar Kanādas vadītās NATO kaujas grupas Latvijā karavīriem.

Kanādas ģenerālgubernatore pilda valsts galvas funkcijas, pārstāvot Apvienotās Karalistes un Britu sadraudzības monarhu karalieni Elizabeti II, kā arī ir Kanādas bruņoto spēku virspavēlniece.