Raimonds Vējonis
Lielāks finansējums aizsardzībai stiprina Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus
“Palielinot budžeta finansējumu valsts aizsardzībai, stiprinām mūsu Nacionālos bruņotos spēkus un Latvijas pašaizsardzības spējas,” uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ceturtdien 25. janvārī Rīgas pilī tiekoties ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu.

Tikšanās laikā tika pārrunāta Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstības plāna 2016.–2028. gadam ieviešana un tā izpilde, ņemot vērā valsts aizsardzības budžeta palielinājumu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta. 

NBS komandieris iepazīstināja Valsts prezidentu ar plāniem sekmēt NBS, tostarp Zemessardzes, kaujas un reaģēšanas spēju attīstību, kā arī īstenot pilsonisko un patriotisko audzināšanu Jaunsardzē, skolās un augstskolās. Viens no būtiskiem nozares darbības virzieniem 2018. gadā būs arī NBS kaujas gatavības celšana, turpinot personāla apmācību, ekipējuma un tehnikas iegādi, kā arī militāro bāžu infrastruktūras attīstību. 

Kā uzsvēra Valsts prezidents, svarīgs Latvijas uzdevums ir kā uzņemošajai valstij nodrošināt atbalstu šeit izvietotajiem NATO daudznacionālajiem spēkiem, nodrošinot to izvietošanu un kopīgu militāro mācību norisi. Šogad no 20. augusta līdz 2. septembrim visā Latvijas teritorijā notiks līdz šim lielākās Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku organizētās militārās mācības “Namejs 2018”, kurās piedalīsies ne tikai Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, bet arī rezerves karavīri un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls.