Egils Levits Iekšpolitika
Rīgas pilī pārrunā administratīvi teritoriālo reformu un Latvijas ieguldījumu klimata pārmaiņu jautājumos

Valsts prezidents Egils Levits šodien Rīgas pilī tikās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ministru Juri Pūci, pārrunājot plašu tematu klāstu, t. sk. administratīvi teritoriālās reformas aktualitātes, Latvijas digitālās politikas dienaskārtību un valdības prioritātes apkārtējās vides veselības un klimata pārmaiņu jautājumos.

Apspriežoties par administratīvi teritoriālo reformu, Valsts prezidents uzsvēra, ka saredz iespēju, kā nodrošināt pakalpojumu kvalitāti reģionos un vienlaicīgi saglabāt dažādu Latvijas vietu identitātes, piederības un kultūrvēsturisko nozīmību. Pēc prezidenta domām, ir svarīgi, ka arī iedzīvotāju skaita ziņā mazās Latvijas apdzīvotajās vietās ir iespējams lemt par savām lokālām lietām, savukārt reformas gaitā deleģējot augstākai pašvaldību pārvaldībai tās funkcijas, kurās pie maza iedzīvotāju skaita nevar garantēt kvalitatīvu pakalpojumu un kur nepieciešams plašāks novadu pārrobežu kopskats.

J. Pūce informēja E. Levitu par savu diskusiju gaitu ar 114 pašvaldībām 30 Latvijas vietās par administratīvi teritoriālo reformu, pārrunājot ar vietējo pašvaldību pārstāvjiem reformas argumentus un aktualitātes. Plānots, ka šonedēļ VARAM uzsāk sabiedrisko apspriešanu ar Latvijas iedzīvotājiem par iecerēto reformu.

Sarunā prezidents pārrunāja arī nepieciešamību nākotnē ar politiskajām partijām izdiskutēt jautājumu par iespēju pašvaldību vēlēšanās startēt ārpus partijām esošiem cilvēkiem t.s. vēlēšanu apvienību ietvaros. Abas puses īsi pieskārās starptautiskajai pieredzei ļaut vēlēšanu apvienībām iesaistīties pašvaldību vēlēšanu procesā.

J. Pūce tikšanās laikā iepazīstināja prezidentu ar VARAM darbu pie jaunā pašvaldību likuma, kurā arī tiks iekļauta arī atsevišķa sadaļa par galvaspilsētu. Likumu VARAM plāno iesniegt Saeimā 2020. gada otrajā pusē.

Runājot par Latvijas digitālās politikas aktualitātēm, ministrs uzsvēra, ka ir sākts darbs pie vienotā standartā balstītas pieejas digitāliem risinājumiem e-pārvaldē, tādējādi veicinot datu savietojamību un stratēģisku pieeju nākotnes digitālajām vajadzībām.

Pievēršoties vides aizsardzības tematikai, J. Pūce atzīmēja, ka ir jāturpina stiprināt Valsts vides dienests, lai palīdzētu tam kļūt par modernu pārraudzības iestādi, lai efektīvi risinātu aktuālus vides jautājumus. Ministrs informēja arī par darāmajiem darbiem gaisa piesārņojuma mazināšanā.

Abas puses pauda gandarījumu, ka Latvija šobrīd ir to ES dalībvalstu vidū, kas rēķinoties ar klimata pārmaiņām ir gatava izlēmīgai politikai. E. Levits atzīmēja, ka arī gaidāmās vizītes Somijā laikā uzsvērs Latvijas atbalstu Somijas prezidentūras ES Padomē klimata pārmaiņu uzdevumiem. Tikšanās dalībnieki runāja par Eiropas lomu globālajā cīņā ar klimata pārmaiņām, kā arī pieminēja septembrī gaidāmo ANO Klimata samitu un decembrī Santjago samitu kā būtiskus globālos forumus šīs problemātikas akcentēšanai.

Valsts prezidenta Egila Levita tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci