Egils Levits Nacionālā drošība
Valsts prezidenta Egila Levita uzruna Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolventu izlaidumā

Augsti godātais aizsardzības ministra kungs!

Augsti godātais Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs!

Latvijas armijas jaunie virsnieki!

Dāmas un kungi!

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki veic atbildīgu, nozīmīgu un cēlu uzdevumu – aizsargā mūsu valsti un tās iedzīvotājus, nodrošina Latvijas valsts pastāvēšanu. Absolvējot aizsardzības akadēmiju, jūs, jaunie virsnieki un kadeti, valsts aizsardzību esat izvēlējušies par sava mūža darbu un mūža piepildījumu.

Būt savas valsts karavīram ir augstākais patriotisma apliecinājums. Tātad katrs nākamais akadēmijas izlaidums stiprina mūsu valsts aizsardzības spējas.

Būtiskos vēstures pagrieziena brīžos latviešu nācija un Latvijas armija ir vienotas drosmē un ticībā neatkarīgai un demokrātiskai Latvijas valstij. Tā tas ir bijis jau no pirmajiem militārajiem formējumiem – latviešu strēlniekiem, kā tas bija Neatkarības kara cīņās, Bermontiādē, Latvijas armijā, cīņā par Latviju pret abiem totalitārajiem režīmiem un jo īpaši nacionālās pretestības kustības laikā, līdz pat šodienas Latvijas armijai un Zemessardzei. Mūsu vēsture un atmiņa glabā daudz varoņstāstu, tie bieži kalpo par iedvesmu un atgādinājumu, uztur spēkā pēctecību.

Taču mūsdienu pasaulē klāt nākuši jauni izaicinājumi, kādus mēs agrāk nepazinām. Vissvarīgākās cīņas pašlaik notiek par cilvēku prātiem un sirdīm, patiesību atšķaidot ar meliem un izdomājumiem. Tāpēc izšķiroši svarīgi, ka mūsu bruņoto spēku karavīri ir gudri, līdzsvaroti un izglītoti, īpaši labi informēti, uzticīgi Latvijai, gatavi ikvienā situācijā aizstāvēt mūsu valsti, tautu un zemi.

Latvija kopā ar sabiedrotajiem modernizē savu aizsardzību. Tas nozīmē, ka arī jūs varēsiet savu darbu veikt atbilstoši mūsdienu standartiem un sadarbībā ar mūsu draugiem un partneriem NATO.

Es ticu jums, Latvijas sargi, un esmu pārliecināts, ka jūs godam kalposiet Latvijas valstij un tautai. Es pateicos jūsu vecākiem un skolotājiem, mācībspēkiem, kuri jūs izaudzinājuši un izskolojuši par savas valsts aizstāvjiem.

Esiet gandarīti un lepni par piederību Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem!

Vienmēr aizstāvēsim Latvijas neatkarību un mūsu tautas brīvību!

Paldies!

19.06.2020. Valsts prezidents Egils Levits piedalās Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas jauno leitnantu izlaiduma svinīgajā pasākumā