Raimonds Vējonis
Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa preses paziņojums pēc tikšanās ar Gruzijas prezidenti Salomi Zurabišvili
Jūsu Ekselence, Gruzijas prezidentes kundze! Man ir patiess prieks jūs šodien sveikt Latvijā. Augstu novērtējam to, ka Jūs apmeklējat Latviju un mūsu kaimiņus – Igauniju šīs vizītes laikā un tas notiek tik īsā laikā pēc Jūsu stāšanās amatā.

Latviju un Gruziju vieno ciešas draudzības saites un aktīva sadarbība dažādās jomās. Šodien tikšanās laikā mēs pārrunājām mūsu sadarbību ekonomikā, tirdzniecībā, izglītībā, kultūrā un tūrismā. Ar gandarījumu atzīmējām nemainīgo pieauguma tendenci mūsu ekonomiskai sadarbībai, jo īpaši tūrismā.

Nozīmīga mūsu sarunas daļa bija veltīta ārpolitikai un drošības jautājumiem. Ir pagājuši vairāk kā desmit gadi kopš Krievijas agresijas pret Gruziju. Latvija vienmēr ir nosodījusi un nosoda Krievijas rīcību Gruzijā, nosoda Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionu okupāciju.  Mēs vienmēr esam atbalstījuši un atbalstīsim Gruzijas teritoriālo integritāti un suverenitāti dažādās starptautiskajās organizācijās.

Latvija augstu vērtē Gruzijas ieguldījumu starptautiskajā drošībā, gan piedaloties NATO, gan ES vadītajās operācijās. Ievērojamais progress reformās apstiprina Gruzijas apņēmību un nenogurstošos centienus kļūt par NATO dalībvalsti nākotnē. Mēs pilnībā atbalstām Gruzijas centienus kļūt par NATO dalībvalsti un tāpēc ir svarīgi turpināt NATO atvērto durvju politiku šajā jautājumā. Līdzīgi tas ir arī ES. Latvija vienmēr ir atbalstījusi un arī turpmāk atbalstīs šos Gruzijas centienus, lai tā varētu sasniegt šos mērķus un esmu pārliecināts, ka tas arī notiks.

Šodienas tikšanās laikā pārrunājām arī Gruzijas ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienību. Jo īpaši pēc daudzajiem būtiskiem lēmumiem un būtiskām vienošanām, piemēram, par bezvīzu režīma ieviešanu starp ES un Gruziju. Šie lēmumi ir ļoti svarīgi, lai turpinātu veicināt Gruzijas sarunas ar ES par iespējām panākt arvien ciešāku sadarbību, un kādu dienu kļūstot par tās dalībvalsti.

Tajā pašā laikā neapšaubāmi Gruzija ir sekmīgi īstenojusi un turpina īstenot dažādas reformas. Tomēr darbs ir jāturpina. Jo reformas nav tikai un vienīgi prasība, lai varētu turpināt sarunas par iestāšanos kādā starptautiskā organizācijā. Reformas ir nepieciešamas ikvienai sabiedrībai, jo  tās ir vērstas uz situācijas uzlabošanos jebkurā jomā. Un Gruzija to aktīvi dara un, esmu pārliecināts, turpinās darīt.

Jūsu Ekselence, Prezidentes kundze!

Man pašam ir bijusi iespēja bieži būt vizītēs un ciemoties Gruzijā dažādās kapacitātēs un novērot milzīgās pozitīvās izmaiņas Gruzijā. Neraugoties uz visām grūtībām, neraugoties uz to, ka divi Gruzijas reģioni ir okupēti, Gruzijas tauta stingri un nelokāmi iestājas par demokrātiju, tiesiskumu un eiroatlantiskās saišu stiprināšanu. Es gribu novēlēt sasniegt izvirzītos mērķus, lai tuvākajā nākotnē mūsu valstis kļūtu par partneriem un dalībvalstīm vienās un tajās pašās organizācijās un savienībās.

Paldies par jūsu vizīti Latvijā!