Andris Bērziņš
Augsti godātais Polijas Republikas prezidenta kungs!   Esmu pateicīgs, ka Jūs esat ieradies Latvijā. Mēs esam pēdējo gadu laikā ļoti cieši sadarbojušies un mums ir izveidojusies kopēja izpratne par procesiem pasaulē un reģionā, kā arī cilvēcīgi labas personiskas attiecības.

 

Man ir bijusi iespēja vairākkārtīgi viesoties Polijā, bet Jūs savukārt esat pagodinājis mūs ar savu klātbūtni gan valsts vizītes laikā Latvijā, sevišķi, lai apmeklētu Latgali un izceltu mūsu abām valstīm vēsturiski nozīmīgus akcentus.

 

Komorovska kungs, draudzība starp mūsu tautām ir veidojusies gadsimtu garumā, un to apliecina arī spēcīgā poļu kopiena šodien, kurā ir vairāk nekā 44 000 cilvēku. Tas devis iespēju veidot tiešas un ciešas saites starp Latvijas un Polijas cilvēkiem. Esmu priecīgs, ka arī Jūs, Komorovska kungs, esat atradis un uzturat ciešu saikni ar Latviju. Šī diena būs kā pamats mūsu turpmākai sadarbībai.

 

Šodien man ir tas gods Jums pasniegt īpašu dāvanu – 1888.gadā izdotā vēsturiskā albuma „Terra Mariana 1186-1888” kopiju.

 

Albuma oriģināls tapis Rīgā, un tajā meklējamas vēstures liecības septiņu gadsimtu garumā par Māras zemi jeb Livoniju, kas mūsdienās asociējas ar lielu daļu Baltijas valstu teritoriju. Tas sniedz ne tikai informāciju par Māras zemi, bet dod arī ieskatu par saitēm, kas veido Latvijas un Polijas attiecību vēsturi.

 

Te atrodamas liecības par tā laika personībām, pilīm, ģerboņiem, ceļu savienojumiem, baznīcām un kristietības izplatību, kā arī par Inflantijas idejas tā brīža atspoguļojumu. „Terra Mariana” izdevums ir pieejams plašākai sabiedrībai no 2011.gada. Katrs no šiem izdevumiem ir unikāls, un vienu no retajiem eksemplāriem šodien nododu Jūsu rokās, Prezidenta kungs, kā dāvanu Polijas tautai.

 

Esmu pārliecināts, ka tas būs vēl viens pamatakmens, kas nodrošinās mūsu valstu sadarbību arī turpmāk.

 

Paldies!