Raimonds Vējonis
“Visiem cilvēkiem ir tiesības dzīvot mierā un drošībā savā valstī,” Valsts prezidents Raimonds Vējonis teica savā uzrunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 71. sesijā trešdien, 21. septembrī Ņujorkā. „Izšķiroša politiska rīcība, lai risinātu un novērstu konfliktus, kuri izraisa masveida pārvietošanos un ciešanas, ir aktuālāka nekā jebkad agrāk. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāatrod politiski risinājumi.” 

 

Valsts prezidents uzsvēra, ka ANO vairāk nekā jebkad nepieciešama spēja stāties pretī izaicinājumiem pasaules mieram un attīstībai. 

 

“Konflikti, nabadzība, katastrofas un klimata pārmaiņas ir izraisījušas lielu bēgļu un migrantu grupu pārvietošanos. 125 miljoniem cilvēku visā pasaulē izmisīgi nepieciešama humanitārā palīdzība,” norādīja Raimonds Vējonis. Viņš uzsvēra nepieciešamību rast ilgtspējīgus risinājumus, lai nodrošinātu izglītības, nodarbinātības un uzņēmējdarbības iespējas pārvietotām personām ieilgušu krīžu un konfliktu laikā un sniegtu atbalstu kopienām un valstīm, kuras uzņem šos cilvēkus.

 

Runājot par vardarbīgā ekstrēmisma izplatīšanos, Valsts prezidents teica, ka to novērst var palīdzēt miermīlīgu un iekļaujošu sabiedrību attīstība, labas pārvaldības un cilvēktiesību ievērošana. 

 

“Vienlaikus ar nepieciešamajiem militāriem un drošības pasākumiem “Daesh” un līdzīgu teroristisko grupējumu apkarošanai mums ir jāvēršas pret pamata cēloņiem, kuru dēļ cilvēki pievēršas vardarbīgam ekstrēmismam,” atzina Raimonds Vējonis, uzsverot, ka cīņai pret terorismu joprojām jāpaliek globālās sadarbības prioritātei.

 

Savā uzrunā Valsts prezidents uzsvēra arī drošības situāciju Eiropā, norādot, ka Latvijai Eiropas austrumos esošo kaimiņvalstu stabilitāte un drošība ir stratēģiska prioritāte, viens no Latvijas ārpolitiskās darba kārtības centrālajiem jautājumiem.

 

“Starptautiskajai sabiedrībai ir jāstrādā, lai veicinātu mierīgu konflikta atrisināšanu Ukrainas austrumos. Visām pusēm jāizpilda savas saistības saskaņā ar Minskas vienošanos,” sacīja Raimonds Vējonis. 

 

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no 18. līdz 25. septembrim uzturas darba vizītē ASV, kur piedalās ANO Ģenerālās asamblejas 71. sesijā. 

 

Valsts prezidenta uzruna ANO Ģenerālās asamblejas 71. sesijā