Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidenti pārrunā demokrātijas stiprināšanas, mākslīgā intelekta un bioētikas jautājumus

10. septembrī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidenti Liliānu Morī-Paskjē (Liliane Maury Pasquier), lai pārrunātu aktualitātes Eiropas Padomes un Eiropas Parlamenta darbā.

Tikšanās laikā E. Levits ar L. Morī-Paskjē pārrunāja Latvijai nepieņemamo Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas lēmumu (pieņemts 2019. gada 25. jūnijā) atjaunot Krievijas balsstiesības šajā organizācijā. Valsts prezidents pauda Latvijas sabiedrības neizpratni par šādu lēmumu organizācijā, kas tika dibināta pirms 70 gadiem, lai izveidotu un nodrošinātu augstu demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas standartu tās dalībvalstīs. Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidente atzina, ka Latvijas pozīcija ir saprotama, taču lēmums tika pieņemts pēc garām diskusijām ar mērķi pēc iespējas aizsargāt cilvēktiesību ievērošanu Krievijas Federācijā. L. Morī-Paskjē pauda cerību, ka Latvija turpinās aktīvu darbu Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā.

Tāpat Valsts prezidents Egils Levits un L. Morī-Paskjē apsprieda aktualitātes Eiropas Padomes, t. sk. Eiropas Parlamenta darbā, kas skar mākslīgā intelekta, demokrātijas stiprināšanas un bioētikas jomas. Abas puses bija vienisprātis, ka Eiropas Padome sniedz būtisku ieguldījumu šo jautājumu apspriešanā un atbilstošu starptautisku regulējumu izstrādāšanā.

Valsts prezidenta Egila Levita tikšanās ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidenti Liliānu Morī-Paskjē (Liliane Maury Pasquier)