Egils Levits Iekšpolitika
Valsts prezidents ar Saeimas frakciju vadību vienojas par kopīgu darbīgu dialogu valsts ilgtermiņa mērķu labā
Valsts prezidents Egils Levits šodien Rīgas pilī tikās ar 13. Saeimā ievēlēto frakciju priekšsēdētājiem un viņu vietniekiem, apspriežoties par iespējām veicināt valsts konstitucionālo institūciju savstarpējo sadarbību. Valsts konstitucionālie orgāni ir: Valsts prezidenta institūcija, Saeima, Ministru kabinets, Satversmes tiesa, Augstākā tiesa, Valsts kontrole.

Sarunā pamatojot aicinājumu Saeimā ievēlētajām partijām tikties ar Valsts prezidentu, E. Levits uzsvēra nepieciešamību visiem kopā atrast tos vienojošos jautājumus, kas risina valsts stratēģiskus un ilgtermiņa jautājumus, kā arī argumentētā diskusijā starp pozīcijas un opozīcijas viedokļiem meklēt kopsaucēju, kas nāk par labu visai sabiedrībai. Pēc Egila Levita sacītā, ir svarīgi kopā veidot ilgtermiņa redzējumu un to iestrādāt kvalitatīvā likumdošanas procesā.

Prezidents izvirzīja vairākus tematus, par ko, pirmkārt, vēlētos aktīvu Saeimas un Valsts prezidenta sadarbību. E. Levits kā būtisku valsts drošībai un pilnasinīgai demokrātijai uzsvēra kopējo informatīvās telpas kvalitāti un sabiedrisko mediju nodrošinātu darbību, par ko jau vairākkārt ir izteicies. Tāpat Valsts prezidents izvirzīja jautājumu par partiju finansēšanu no valsts budžeta pārējo Baltijas valstu līmenī, lai partijas atbildīgi un caurspīdīgi varētu vairot partiju darbības kvalitāti un argumentāciju izstrādi par dažādiem tematiem, mazinot atkarību no privātiem ziedotājiem. E. Levits aicināja Saeimā ievēlētās partijas arī uz kopīgu semināru, apspriežot plānotās Valsts padomes izveidošanu.

Tikšanās laikā no Saeimas frakciju puses izskanēja ierosinājumi kopīgā dialogā spriest arī par digitālo jautājumu regulējumu un digitālo pārvaldību. E. Levits uzsvēra, ka Latvijai ir lielas iespējas pasaules mērogā nākt ar jaunām idejām par digitālo jautājumu regulējumu, jo tie ir būtiski visā pasaulē, bet pilnvērtīgas atbildes vēl nav rastas. Valsts prezidents arī pieminēja, ka runās par šo tematu ANO Ģenerālajā asamblejā nākamnedēļ.

Tāpat tika izteikta vēlme par Valsts prezidenta un Valsts prezidenta kancelejas iesaisti Saeimas Kārtības ruļļa grozījumu apspriešanā, kā arī par demogrāfijas un nodokļu maksātāju tiesību tematiem. Daloties pieredzē par ļoti rosinošo tikšanos ar dažādu partiju jauniešiem no visas Latvijas par jauniešu līdzdalību demokrātijas un partiju procesos, Valsts prezidents aicināja partijas iesaistīt savās rindās jauniešus un ieklausīties viņu domās.

Visu Saeimā ievēlēto partiju frakciju vadītāji tikšanās laikā atzinīgi izteicās par Valsts prezidenta iniciatīvu veidot ciešu un darbīgu dialogu ar Saeimu, kā arī pateicās prezidentam par iniciatīvām, kas stiprina Latvijas demokrātiju un izaugsmi.

Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar 13. Saeimā ievēlēto frakciju priekšsēdētājiem un viņu vietniekiem