Egils Levits Reģionālās vizītes
Valsts prezidents augsti novērtē Nīcas un Rucavas kultūrvidi un tās pienesumu nācijas identitātei
12. martā Valsts prezidents Egils Levits, apmeklējot Liepāju, viesojās Rucavas tradīciju mājā “Zvanītāji” un tikās ar Nīcas un Rucavas skolēniem un apkaimes iedzīvotājiem, lai pārrunātu nīceniekus interesējošus jautājumus.

Sarunā ar Rucavas tradicionālā mantojuma kopējiem, Valsts prezidents augsti novērtēja to, ka Latvijā ir vietas, kurās tiek izkoptas vietējās kultūrvēsturiskās un etnogrāfiskās tradīcijas un nodotas zināšanas un prasmes nākamajām paaudzēm. “Ir svarīgi, ka kultūrvēsturiskais mantojums ne tikai tiek saglabāts, bet ka tradīcijas tiek arī “dzīvotas”, ka tās tiek nodotas tālāk. Sirsnīgs paldies par jūsu Rucavas entuziasmu, kopjot savu īpašo kultūras telpu,” sacīja E. Levits.

Valsts prezidentu iepazīstināja ar Rucavas baltā sviesta kulšanas tradīciju, kas iekļauta UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, kā arī ar tautastērpa īpatnībām, dziesmām un vietējām ieražām.

Savukārt, tiekoties ar Nīcas un Rucavas skolēniem un apkaimes iedzīvotājiem Nīcas vidusskolā, E. Levits uzsvēra: “Nīca ir ļoti īpašs Latvijas novads ar savu kultūrvidi, kas ir ne tikai vēsturiska, bet kas tiek kopta un uzturēta arī mūsdienās. Latvijas kultūra nav iedomāja bez Nīcas, Rucavas un Bārtas, kur šīs senās tradīcijas ir saglabājušās daudz lielākā mērā nekā citur Latvijā un Eiropā. Un tas Eiropas mērogā padara Nīcu un visu šo apvidu par ļoti īpašu. Man ir svarīgi, ka tas turpinās, jo katrai nācijai ir jābūt savai identitātei, lai mēs varētu justies piederīgi. Šī īpašā kultūra, kas “dzīvo” šeit, rada šo piederības sajūtu, kas izpaužas arī jūsu ikdienas dzīvē. Ar nīcenieku aktīvu darbību un palīdzību Nīca turpina dzīvot, un tā ir līdzvērtīga Latvijas mēroga lielpilsētām.”

Valsts prezidents ar nīceniekiem pārrunāja jautājumus saistībā ar Administratīvi teritoriālo reformu, uzklausīja iedzīvotāju viedokli par aktualitātēm Nīcā, Kurzemē un Latvijā.

12.03.2020. Valsts prezidenta tikšanās ar Nīcas un Rucavas skolēniem un apkaimes iedzīvotājiem Nīcas vidusskolā, saruna ar Rucavas tradicionālā mantojuma kopējiem “Zvanītājos”