Egils Levits Iekšpolitika
Valsts prezidents ir pārliecināts: dīkstāves pabalstu sistēmai jākļūst iekļaujošai
Valsts prezidents Egils Levits šodien sazinājās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, pārrunājot dīkstāves pabalstu sistēmu un problēmas, kas sabiedrībā radušās attiecībā uz tās īstenošanu dzīvē. Kaut arī šim pabalstam ir atvēlēti lieli līdzekļi, tikai daļa no tiem ir izmaksāti, savukārt nozīmīga daļa cilvēku, kam atbalsts šajā krīzē ir nepieciešams, pabalstu nevar saņemt.

Valsts prezidents uzskata: “Algoritms, uz kā pamata ir veidota dīkstāves pabalsta sistēma, ir jāgroza, paredzot iekļaujošu pieeju. Turklāt šī brīža situācija atklāj līdzšinējās nodokļu sistēmas trūkumus, kas pieļāva minimālu nodokļu maksāšanu, un tas tagad ir kļuvis par nastu pilna režīma nodokļu maksātājam.” Pēc E. Levita ieskata, šī brīža situācija uzrāda problēmas, kas liek uzlabot nodokļu sistēmu ilgtermiņā.

Abas puses tāpat apspriedās par Valsts prezidenta izteikto priekšlikumu iekļaut Satversmē mūsdienīgu, demokrātiskai valstij atbilstošu, Satversmes 81. pantu. E. Levits informēja K. Kariņu, ka š. g. maija sākumā sazināsies ar Saeimas frakciju vadītājiem, lai pārrunātu šo jautājumu un izklāstītu savus argumentus.

Sarunā tika pārrunāts arī Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžets, pie kā strādā Eiropas Komisija, kas pēc nedēļas ES Padomē dalībvalstis iepazīstinās ar priekšlikumiem budžeta veidošanai. E. Levits un K. Kariņš runāja par iespējamo Latvijas pozīciju un tās koordinēšanu ar citām ES dalībvalstīm.

22.04.2020. Valsts prezidents Egils Levits attālināti sazinās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu