Egils Levits
Valsts prezidents: jārod risinājums gados jaunu pedagogu piesaistei

30. augustā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Latvijas izglītības vadītāju asociācijas valdi, lai pārrunātu aktualitātes saistībā ar skolu tīkla reformu, latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas nozīmi un pedagogu profesijas prestiža veicināšanu.

Latvijas izglītības vadītāju asociācija sarunā pauda atbalstu īstenotajai izglītības reformai, taču aicināja rūpīgāk pārdomāt tās ieviešanas mehānismu, lai pedagogi būtu laikus sagatavoti darbam ar skolēniem pēc jaunās sistēmas ieviešanas 2020. gada septembrī. Tāpat tika uzsvērta nepieciešamība reformu padarīt elastīgāku, ņemot vērā novadu specifiku.

Tikšanās laikā tika akcentēts arī būtisks izaicinājums, kas nākotnē varētu sagaidīt Latvijas izglītības sistēmu, proti, pedagogu trūkums. Skolotāja profesija gadu gaitā noveco un zaudē savu popularitāti, līdz ar to sistēmā arvien mazāk ienāk gados jauni pedagogi, kuri elastīgāk pielāgojas aktuālām mācību metodēm un kuri izprot mūsdienu bērnu un jauniešu vēlmes un vajadzības. Gan izglītības vadītāji, gan Valsts prezidents Egils Levits ar cerībām gaida jauno, motivējošo pedagogu sagatavošanas programmu, ko plānots uzsākt jau pēc gada.

Lai stiprinātu latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas pozīciju, Latvijas izglītības vadītāju asociācija norāda, ka steidzami jārod risinājums latviešu valodas skolotāju trūkumam ne tikai mazākumtautību skolās, bet kopumā visās Latvijas izglītības iestādēs.

Valsts prezidents Egils Levits pauda atbalstu Latvijas izglītības vadītāju asociācijas darbam, rosinot neapstāties pie padarītā un turpināt sabiedrībai skaidrot pedagogu profesijas nozīmi, vecāku līdzatbildību un pienākumus, iekļaujošās izglītības un kompetencēs balstītās izglītības lomu.

Valsts prezidenta Egila Levita tikšanās ar Latvijas izglītības vadītāju asociācijas valdi