Raimonds Vējonis
Valsts prezidents: Latvijai un Dienvidkorejai potenciāls ciešākai sadarbībai izpētes un inovatīvu tehnoloģiju jomā
Otrdien, 2018. gada 13. februārī, Seulā Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikās ar Korejas Republikas (Dienvidkorejas) prezidentu Mūnu Džēinu (Moon Jae-in) un pārrunāja divpusējo politisko un ekonomisko attiecību stiprināšanu, kā arī starptautiskās drošības jautājumus.

Valsts prezidents uzsvēra: “Dienvidkoreja ir viena no modernākajām valstīm zinātnes, inovāciju un radošuma jomā. Arī Latvija savu nākotnes attīstību balsta jaunu tehnoloģiju attīstībā, kā arī publisko datu brīvā pieejamībā. Tādejādi veidojas papildu iespējas attīstīt abu valstu sadarbību izpētes un inovatīvu tehnoloģiju jomā, tajā skaitā piesaistot jaunas Dienvidkorejas uzņēmumu investīcijas Latvijā. Savukārt, attīstot dialogu pārtikas preču sertifikācijas paātrināšanai, var ievērojami kāpināt Latvijas pārtikas produktu eksportu uz Dienvidkoreju”.

Eiropas Savienības – Dienvidkorejas brīvās tirdzniecības līguma noslēgšana, kā arī vēstniecību atvēršana abās valstīs, ir veicinājusi Latvijas un Dienvidkorejas ekonomisko sadarbību un tā pēdējos gados ir piedzīvojusi strauju izaugsmi.

Valsts prezidents norādīja, ka, balstoties uz jau pastāvošajām ciešajām attiecībām, Latvija ir ieinteresēta attīstīt ciešāku sadarbību tūrisma, izglītības, kultūras un gaisa transporta jomās, kā arī citās transporta un loģistikas nozarēs.

Pārrunājot drošības situāciju Korejas pussalā, Raimonds Vējonis atzīmēja nepieciešamību rast situācijas risinājumu miermīlīgā un diplomātiskā ceļā, vienlaikus nosodot Ziemeļkorejas provokatīvo rīcību un retoriku. Nesenās augsta līmeņa sarunas starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju ir pozitīvs solis miermīlīga risinājuma virzienā.

Valsts prezidents ielūdza Dienvidkorejas prezidentu apmeklēt Latviju divpusējā vizītē, lai kopīgi atzīmētu Latvijas valsts simtgadi.

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vizīte Korejas Republikā (Dienvidkorejā) ir pirmā Latvijas augstākās amatpersonas vizīte šajā valstī. Valsts prezidentu vizītē Dienvidkorejā pavada Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kā arī uzņēmēju delegācija.