Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents: parlamentam ir īpaša loma demokrātijas principu stiprināšanā

Valsts prezidents Egils Levits šodien Helsinkos tikās ar Somijas parlamenta priekšsēdētāja biedri Tūli Hātainenu (Tuula Haatainen), lai pārrunātu Latvijas–Somijas parlamentārās attiecības, Somijas prioritāros darbības virzienus prezidentūras ES Padomē laikā un citas aktualitātes.

Somijas parlamenta priekšsēdētāja biedre T. Hātainena apsveica Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu ar stāšanos atbildīgajā amatā un pauda gandarījumu par ciešajām Latvijas un Somijas attiecībām. Tāpat viņa apsveica Latviju ar sekmīgi veiktām reformām likumu varas, ekonomiskās izaugsmes, izglītības un veselības jomās.

Abas puses novērtēja līdzšinējos Latvijas–Somijas aktīvos sakarus kultūras jomā un iedzīvotāju interesi par otru valsti. Somijas parlamenta priekšsēdētājas biedre T. Hātainena uzsvēra, “ka somi mīl Latviju un tās cilvēkus,” kā arī pauda gandarījumu par Latvijas atbalstu Somijas prezidentūras prioritātēm.

Tikšanās laikā tika apspriesta Latvijas un Somijas parlamentārā sadarbība, īpaši izceļot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības formātus, kā arī Baltijas jūras valstu parlamentu sadarbību. T. Hātainena arī ielūdza Latvijas Saeimas priekšsēdētāju apmeklēt Somiju.

Sarunas turpinājumā abas puses apspriedās par parlamentārās demokrātijas nozīmi Eiropas nākotnes veidošanā. E. Levits uzsvēra, ka parlamentiem ir īpaša loma demokrātijas principu stiprināšanu.

Liela uzmanība sarunā tika pievērsta Somijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē un tās prioritātei stiprināt dalībvalstīs likumu varu. Somijas parlamenta priekšsēdētājas biedre T. Hātainena augsti novērtēja Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita pieredzi Eiropas tiesiskuma stiprināšanā, un abas puses apmainījās viedokļiem par to, kā stiprināt tiesiskuma un likuma varu dalībvalstīs.

Tāpat amatpersonas atzinīgi novērtēja Latvijas un Somijas centienus hibrīddraudu samazināšanā un kvalitatīvas informācijas telpas Eiropā veidošanā, īpaši uzsverot Latvijā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra darbu un Helsinkos esošā Eiropas Izcilības centra cīņai ar hibrīddraudiem veikumu.

Sarunas laikā tika apspriests arī Eiropas Savienības daudzgadu budžeta veidošanas process.

Vizītes turpinājumā Valsts prezidents Egils Levits apmeklēs Eiropas Izcilības centru cīņai ar hibrīddraudiem.

Valsts prezidenta Egila Levita Somijas apmeklējums