Raimonds Vējonis
Valsts prezidents Raimonds Vējonis valsts vizītes laikā Igaunijā apmeklē Tartu
Turpinot valsts vizīti Igaunijā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien, 2019. gada 11. aprīlī, tikās ar Tartu pilsētas mēru, uzrunāja Tartu universitātes studentus un pasniedzējus, kā arī nolika ziedus pie Pirmā pasaules karā kritušo latviešu strēlnieku un latviešu bēgļu kapavietas.

Tartu pilsētas rātsnamā Valsts prezidentam tika pasniegta Goda medaļa, kas tiek piešķirta par izciliem sasniegumiem, un lēmumu par tās piešķiršanu pieņem pilsētas dome.

Savukārt, uzrunājot Tartu universitātē pulcējušos, Valsts prezidents uzsvēra, ka 19. gadsimtā latviešu un igauņu nacionālās atmodas laikā mūsu valstu liktenis kļuva cieši saistīts ar izglītošanos un mācīšanu Tartu Universitātē. Tartu universitāte ir vieta, kas apliecina – cilvēks, kas apgūst zināšanas, neizbēgami meklē brīvību – gan kā indivīds, gan kā tauta.

“Mēs esam mazas tautas iedzīvotāju un teritorijas ziņā. Mūsu lielākais resurss ir mūsu cilvēki. Tāpēc nav labāka ieguldījuma kā izglītība. Nekad agrāk mums nav bijis tik daudz iespēju turpināt zināšanas kā šodien. Un tas ir mūsu pienākums – gan valdības, gan izglītības iestāžu – nodrošināt iespējas saņemt ne tikai visaptverošu izglītību, bet daudz vairāk – veidot zināšanu sabiedrību – sabiedrību, kurā vēlme uzzināt vairāk, mācīties un augt ir dabiska. Tāpat mēs esam atbildīgi par vides radīšanu, kas ir labvēlīga zinātnes attīstībai,” uzsvēra Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka zināšanu sabiedrība ir sabiedrība, kurā informācijas veidošana, izplatīšana un izmantošana ir kļuvusi par svarīgāko ražošanas faktoru. Šādā sabiedrībā zināšanu aktīvi, ko sauc arī par intelektuālo kapitālu, ir visspēcīgākais labklājības veidotājs. “Tikai izglītota sabiedrība ilgtermiņā var veidot stipru valsti. Un tikai labi informēta sabiedrība var veidot labāku un iekļaujošu sabiedrību,” teica Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents atzīmēja, ka lielākā daļa mūsdienu zināšanu ir ļoti atšķirīgas no tām, kādas tās bija daudzus gadsimtus iepriekš. Un te jārunā par jaunajām tehnoloģijām un jauno pasauli, ko tās rada ik dienu. Tehnoloģijām ir liela vara apvienot sabiedrību, un tajā pašā laikā tās var radīt jaunas atšķirības. Mūsdienās tehnoloģijas veido pilnīgi atšķirīgus un jaunus izaicinājumus gan sabiedrībai, gan izglītībai. Šādu izaicinājumu pamatā ir jautājums par brīvību. Šodien interneta brīvība ir kļuvusi par vienu no cilvēka pamatbrīvībām visā pasaulē - tāpat kā vārda brīvība un pulcēšanās brīvība. Šajā jomā mēs – Latvija un Igaunija esam sasnieguši daudz, piemērojot novatoriskus risinājumus publiskajā sektorā un kļūstot par paraugu daudziem.

“Šodien mums nepieciešamas arvien plašākas zināšanas, lai saglabātu brīvību tehnoloģiju pasaulē. Mūsu zināšanu palielināšanai jābūt vismaz proporcionālai citu sabiedrību un indivīdu zināšanu pieaugumam. Un to mēs nevaram sasniegt vienatnē. Igaunijā esošā Baltijas Aizsardzības akadēmija ir lielisks piemērs kopīgiem centieniem mūsu kopīgo mērķu sasniegšanai,” atzīmēja Raimonds Vējonis.

Savas uzrunas Tartu universitātē noslēgumā Valsts prezidents uzsvēra: “Šodien mūsu tautas ir saistītas ar neskaitāmām partnerībām starp mūsu studentiem, māksliniekiem, politiķiem, uzņēmējiem, sportistiem un daudziem citiem. Esmu pārliecināts, ka mēs varam vēl ciešāk sadarboties, apvienojot mūsu valstu spēkus un personiskās saiknes.”

No 2019.gada 9.aprīļa līdz 11.aprīlim Valsts prezidents Raimonds Vējonis valsts vizītē apmeklē Igauniju. Valsts prezidentu valsts vizītē Igaunijā pavada Iveta Vējones kundze.

Turpinot valsts vizīti Igaunijā, Tartu apmeklējuma laikā Valsts prezidents noliks ziedus pie Pirmā pasaules karā kritušo latviešu strēlnieku un latviešu bēgļu kapavietas. Savukārt valsts vizītes noslēgumā Igaunijas Nacionālajā muzejā notiks Latvijas vēstnieka Igaunijā rīkota pieņemšana un oficiālā abu prezidentu atvadu ceremonija.

Valsts vizītes Igaunijā laikā Valsts prezidentam un Ivetai Vējones kundzei bija plaša programma Tallinā, Paidē un Tartu, aptverot valstu politisko, ekonomisko, izglītības un kultūras sadarbību.

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna “Defending our freedoms - the role of knowledge” Tartu Universitātē (angļu valodā)