Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents sarunā ar Lietuvas prezidentu: ES jāturpina vienota nostāja pret Krieviju un Baltkrieviju
Valsts prezidents Egils Levits šodien, simboliskajā dienā, kad pirms 100 gadiem Latvija atzina Lietuvu de iure, tiešsaistē tikās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu (Gitanas Nausėda). “Šie 100 gadi, kopš Latvija atzina Lietuvu de iure, ir vēl viens apliecinājums baltiešu solidaritātei no valstisko attiecību pirmsākumiem,” uzsvēra Valsts prezidents.

G. Nausēda, izsakot gandarījumu par lieliskajām abu valstu attiecībām, atzīmēja, ka nesenā sabiedriskajā aptaujā Lietuvas iedzīvotāji uzskata Latvijas kaimiņus kā pirmos, ar kuriem vēlas veidot ciešākas ārpolitiskās saites. “Tas liecina, ka mūsu vēsturiski ciešajām saitēm nākotnē vēl ir lielas izaugsmes iespējas,” sacīja Lietuvas prezidents.

Pārrunājot Eiropas Savienībai (ES) aktuālos jautājumus, abi prezidenti bija vienisprātis, ka ES jāturpina vienota nostāja, iestājoties pret Krievijas varas iestāžu prettiesisku Alekseja Navaļnija apcietināšanu un vēršanos pret opozīciju, kā arī jāatbalsta Baltkrievijas tautas centieni panākt demokrātiju. Valsts prezidents arī atsaucās uz Latvijas lēmumu nepirkt elektroenerģiju no nedrošās Astravjecas atomelektrostacijas Baltkrievijā.

Tika apspriesta arī cīņa ar COVID-19 pandēmiju, tostarp vakcīnu piegādes un vakcinācijas organizācijas jautājumi.

12.02.2021. Valsts prezidents Egils Levits tiešsaistē tiekas ar V. E. Lietuvas Republikas prezidentu Gitanu Nausēdu (H. E. Mr Gitanas Nausėda)