Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents un Saeimas Eiropas lietu komisija: arī krīzes laikā jāsaglabā ES vērtības un tiesiskums
Turpinot sarunu ciklu ar Saeimas komisijām, šodien notika attālināta Valsts prezidenta Egila Levita saruna ar Saeimas Eiropas lietu komisijas (SELK) deputātiem. Sarunas centrā tika izvirzīta tematika, kas saistās ar vīrusa Covid-19 ierobežošanu Eiropā, tai skaitā tika pārrunāta Eiropas Savienības (ES) rīcības koordinācija un veidi, kā panākt ekonomikas atlabšanu pēc krīzes.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka ir svarīgi saglabāt ES vērtības un tiesiskumu arī šādā pārbaudījumu laikā. Tikšanās laikā Valsts prezidents un deputāti dalījās pārdomās par atbildību sadali starp ES institūcijām un dalībvalstīm, uzsverot nepieciešamību, lai ekonomikas atlabšana notiek gudri un perspektīvi. Tika akcentēts, ka pēc krīzes ir jāiegulda perspektīvās jomās, izmantojot Eiropas Savienības iepriekš noteikto t. s. Zaļo un digitālo kursu. Pārrunājot Eiropas solidaritāti krīzes laikā, E. Levits uzsvēra: “30 gadus pēc neatkarības atgūšanas jānostiprinās apziņai, ka mēs esam līdzatbildīgi par Eiropas Savienību.”

Pārrunājot situāciju Latvijā, Valsts prezidents uzsvēra, ka valsts pārvaldē vēl jāuzlabo horizontālā sadarbība, kā arī pilnīgāk krīzes laikā jāīsteno Satversmes preambulā noteiktais, ka Latvijai jābūt sociāli atbildīgai valstij.

Apspriežoties par Baltijas valstu aktuālo sadarbību, E. Levits apstiprināja, ka starp Baltijas valstu prezidentiem norit labs un ciešs dialogs. Valsts prezidents un SELK bija vienisprātis par projekta Rail Baltica nozīmīgumu kā “1. ranga stratēģisku uzdevumu”.

06.05.2020. Valsts prezidenta Egila Levita videokonference ar Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem