Egils Levits
Piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi 115 sabiedrības pārstāvjiem
Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2020. gada 30. oktobra lēmumu 115 sabiedrības pārstāvjiem piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi. Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts 52 personībām, Viestura ordenis – 9 personībām un Atzinības krusts – 54 personībām.

Augstākos Latvijas valsts apbalvojumus saņems cilvēki, kuri izcili kalpojuši Latvijas valstij un tautai, kuru pašaizliedzīgais profesionālais un sabiedriskais darbs un pilsoniskais veikums ir sekmējis mūsu Latvijas izaugsmes ceļu.

Izskatot pēc Ordeņu kapitula 2020. gada 29. aprīļa aicinājuma saņemtos ieteikumus personu apbalvošanai, ar Atzinības krustu apbalvoti veselības un ārlietu nozares darbinieki.

Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte norāda: “Ir liels gandarījums, ka Valsts prezidentam Egilam Levitam un Ordeņu kapitulam Latvijas Republikas dibināšanas 102. gadadienā ir iespēja pateikties un apbalvot cilvēkus, kuri ir darījuši visu iespējamo, lai sargātu mūsu veselību. Pašaizliedzīgi, netaupot sevi un nerēķinot darba stundas, veselības jomas darbinieki ir strādājuši, lai mūs pasargātu, lai ierobežotu pandēmijas izplatību valstī, lai palīdzētu tiem, kuri saslimuši. Tas prasa ne vien profesionālu, bet arī drosmīgu izvēli un rīcību, ar degsmi darot savu darbu. Ar nekad iepriekš nebijušu izaicinājumu sastapās Ārlietu ministrijas darbinieki, kad no dažādām pasaules malām bija jāpalīdz cilvēkiem atgriezties Latvijā. Tas prasīja izdomu, garas darba stundas un spēju pacietīgi iedziļināties katrā atsevišķā situācijā.”

Ar Ordeņu kapitula lēmumu apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuri drosmīgi un pašaizliedzīgi ar savu darbu Latvijas Tautas frontē stiprināja valstiskumu un sargāja Latvijas neatkarību 1991. gada janvāra barikādēs un augusta puča laikā.

“Pirms 30 gadiem janvārī tauta devās uz barikādēm, lai aizstāvētu savas valsts atgūto neatkarību. Tā bija drosme stāties pretī milzīgam pārspēkam un apņēmība nosargāt savu brīvību. Augstākie valsts apbalvojumi ir pateicība Latvijas Tautas frontes cilvēkiem, kuri organizēja un koordinēja tautas nevardarbīgo pretestību,” uzsver S. Ēlerte.

Augstākie valsts apbalvojumi piešķirti arī latviešiem, kurus likteņgaitas aizvedušas ārpus Latvijas, bet kuri savu ar latviskajām vērtībām piepildīto mūžu un darbu veltījuši Latvijai un latvietības saglabāšanai svešumā, kā arī citu valstu pilsoņiem – Latvijas draugiem un atbalstītājiem, kuri ar savu darbu un ieguldījumu stiprinājuši Latvijas starpvalstu sadarbību un starptautisko atpazīstamību.

Par valsts apbalvojumu pasniegšanu Ordeņu kapituls lems pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām un noteikto ierobežojumu atcelšanas, paziņojot par to oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls augsti novērtē ikvienas ārkārtējās situācijas pārvarēšanā iesaistītās personas pašaizliedzīgo profesionālo vai sabiedrisko devumu un aicina ieteikt personas valsts apbalvojumiem par sevišķiem nopelniem ārkārtējās situācijas pārvarēšanā, vēršoties ar ierosinājumu Ordeņu kapitulā.

Detalizēta informācija par augstākajiem Latvijas valsts apbalvojumiem un to piešķiršanas kārtību pieejama Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē.