Egils Levits Ārlietas
Valsts prezidents: Latvija un Japāna ir līdzīgi domājoši sadarbības partneri
24. oktobrī Valsts prezidents Egils Levits darba vizītes laikā Japānā tikās ar Japānas–Latvijas Parlamentārās sadraudzības grupas priekšsēdētāju V. E. Hirofumi Nakasoni (H. E. Mr Hirofumi Nakasone), pārrunājot Latvijas un Japānas politiskās un ekonomiskās attiecības, sadarbību kultūras un izglītības jomās.

E. Levits pateicās H. Nakasonem par ieguldījumu Latvijas un Japānas attiecību stiprināšanā vairāku gadu garumā. Valsts prezidents uzsvēra, ka Japāna un Latvija ir līdzīgi domājoši sadarbības partneri, kuru attiecības balstās vienotā izpratnē par kopīgām vērtībām, tostarp likuma varas un cilvēktiesību ievērošanu. Lai arī abas valstis atrodas fiziski ļoti tālu, tās patiesībā ir tuvas mentalitātes ziņā. “Latvijas un Japānas kultūrām piemīt savstarpējs pievilkšanās spēks un simpātijas, un tas veido mūsu attiecību stiprumu,” atzina E. Levits.

Abas puses atsaucās uz veiksmīgo sadarbību starp sadraudzības pilsētām Rīgu un Kobi (šogad svin 45 gadu sadarbību), kā arī Rūjienu un Higašikavu (šogad svin 11 gadu sadarbību).

Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt uzturēt ciešu politisko un ekonomisko dialogu, kā arī kultūras apmaiņu un cilvēku savstarpējos kontaktus. E. Levits norādīja, ka svarīgi arī padziļināt attiecības augstākās izglītības un zinātnes jomā, tai skaitā veicinot studentu un pasniedzēju apmaiņu.

Abas puses pārrunāja sadarbības iespējas arī tādās nozarēs kā transports un loģistika, IT, farmācija, inovācijas un tūrisms. E. Levits piebilda, ka tūrisms ir perspektīva joma Latvijā ar lielu kapacitāti. H. Nakasone atzinīgi novērtēja Latvijas straujo ekonomisko izaugsmi un minēja Latviju kā piemēru dzimumu līdztiesības jomā.

Sarunas noslēgumā E. Levits pieminēja dalību Viņa Majestātes imperatora Naruhito un imperatores Masako svinīgajā kronēšanas ceremonijā, kas kā spilgts vēsturisks notikums paliks atmiņā uz mūžu. Savukārt H. Nakasone atcerējās dalību Latvijas Dziesmu svētkos 2018. gadā, kas, redzot tik vienotu tautu, atstājis uz viņu ļoti dziļu iespaidu.

24.10.2019. Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Japānas–Latvijas Parlamentārās sadraudzības grupas priekšsēdētāju V. E. Hirofumi Nakasoni

Valsts prezidents piedalīsies imperatora svinīgajā kronēšanas ceremonijā Japānā
Valsts prezidents tiekas ar Japānas latviešu kopienas pārstāvjiem
Valsts prezidents ar Rumānijas prezidentu pārrunā abu valstu kopīgās pozīcijas NATO un ES
Valsts prezidents lasa lekciju Vasedas Universitātē Japānā