Raimonds Vējonis
Valsts prezidents darbam Latvijā akreditē Spānijas, Slovēnijas, Ekvadoras un Tadžikistānas vēstniekus
2018. gada 21. novembrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis darbam Latvijā akreditēja Spānijas, Slovēnijas, Ekvadoras un Tadžikistānas vēstniekus.

Tikšanās laikā ar Spānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Susanu Margaritu Kamaru-Angulo (H.E. Ms Susana Margarita Cámara Angulo) Valsts prezidents uzsvēra abu valstu politisko dialogu un divpusējās attiecības. Latvija augstu novērtē Spānijas dalību NATO kaujas grupā Latvijā, kā arī regulāro ikgadējo dalību patrulēšanas misijā Baltijas gaisa telpā. Spānijas kontingents Latvijā ir skaitliski otrs lielākais aiz NATO grupas ietvarnācijas – Kanādas kontingenta. Pozitīvi attīstās ekonomiskā sadarbība, un esam ieinteresēti tālāk attīstīt to bioekonomikas, biomedicīnas, viedo tehnoloģiju, viedā enerģijas un IKT jomās. Latvija novērtē abu valstu lielo potenciālu kultūras un izglītības nozarēs, īpaši Spānijas atbalstu Latvijas simtgades pasākumu organizēšanā.

Sarunā ar Slovēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Boženu Forštnariču Boroje (H.E. Ms Božena Forštnarič Boroje) Raimonds Vējonis atzīmēja, ka Latvija vēlas stiprināt starpnozaru sadarbību starp uzņēmumiem, kā arī izglītības un pētniecības institūcijām. Pozitīvi vērtējama abu valstu tirdzniecības pieaugošā apgrozījuma tendence. Būtiska ir sadarbība starptautiskajās organizācijās, piemēram, ANO un augstu vērtējama ir arī Slovēnijas dalība NATO vadītajā kaujas grupā Latvijā.

Tiekoties ar Ekvadoras Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Manuelu Mehiju-Dalmavu (H.E. Mr Manuel Mejía Dalmau) Valsts prezidents atzinīgi novērtēja abu valstu draudzīgās un konstruktīvās attiecības, tajā skaitā sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros. Latvija ir ieinteresēta turpināt politisko dialogu un paplašināt sadarbību divpusējā līmenī. Tāpat vēlamies veicināt sadarbību ekonomikas, izglītības, zinātnes un tiesiskās palīdzības jomās. Stiprinot divpusējās ekonomiskās attiecības un palielinot tirdzniecības apgrozījumu, iespējams apzināt jaunas sadarbības dažādās nozarēs.

Savukārt sarunā ar Tadžikistānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Mahmadšarifu Mahmudu Hakdodu (H.E. Mr Mahmadsharif Mahmud Haqdod) Valsts prezidents uzsvēra, ka Centrālāzijas reģions, tajā skaitā Tadžikistāna ir viens no Latvijas prioritārajiem reģioniem attīstības sadarbībā un pauda Latvijas ieinteresētību abu valstu politiskajā dialogā. Tika atzīmēts, ka saredzam potenciālu ekonomisko kontaktu veicināšanā un tirdzniecības apjomu palielināšanā ar Centrālāziju tranzīta, loģistikas un transporta nozarēs. Latvijai nozīmīga tālāka ES attiecību ar Tadžikistānu paplašināšana. Tāpat svarīgi stiprināt stabilitāti un drošību Centrālāzijas reģionā, ko var panākt, veicinot starptautisko sadarbību pārrobežu terorisma apkarošanas jautājumos.